Kahvinporot ja munankuoret

En tiedä kuinka hullulta kuulostan, kun kerron että meillä on talven ajan kerätty erikseen talteen käytetyt kahvinporot sekä kananmunankuoret.

Kompostori oli jossakin vaiheessa niin täynnä enkä päässyt sitä tyhjentämään, että jouduimme laittamaan hetken ajan biojätettä tavalliseen roskikseen. Siitä se jotenkin lähti, laitoin omat keräilykipot munien kuorille ja kahvinporoille kun muu meni sinne sekajätteeseen. Vaikka kompostori onkin saatu taas tyhjemmäksi ja käyttöön (lue tästä), ja keräämme kaiken biojätteen taas kompostoriin, jäivät nämä “erilliskeräykset” meille ainakin toistaiseksi.

No miksi ihmeessä? Siksi, että puutarhassa sekä munankuorille että kahvinporoille on paljon käyttöä ja niistä on aitoa hyötyä.

KAHVINPOROT

Käytetyt kahvinporot ovat tunnettu ihmelannoite. Tämä johtuu niiden korkeasta typpi-, fosfori-, mineraali- ja kaliumpitoisuudesta, joka tekee niistä korkealaatuisen luonnollisen lannoitteen. Tämäntyyppinen lannoite ei edes vaadi erityistä vaivannäköä. Kerää vain vanhat kahvinporot, levitä ne sanomalehdelle ja anna niiden kuivua, jolloin niiden levittäminen on helpompaa. Kahvinporoja voidaan käyttää kukkapenkkien, ruukkukasvien, laatikkokasvien ja huonekasvien lannoittamiseen. Se, miten usein voit käyttää kahvinporoja kasvin lannoittamiseen, riippuu lannoitettavasta kasvista. Huonekasvit sietävät kahvia vain kerran kuudessa kuukaudessa. Ulkokasveja kahvinporoilla voi kuitenkin lannoittaa neljä kertaa vuodessa. Tämä on parasta tehdä ripottelemalla kahvinporoja kevyesti kasvia ympäröivään multaan ja sekoittaa ne sitten varovasti maahan. Ruukkukasveille ja laatikkokasveille kahvinporoja voidaan sekoittaa multaan kasvia istutettaessa. Jäljelle jäävät kahvinporot voidaan levittää ohuesti eri puolille kompostia. Ruusut, pelargoniat, enkelin trumpetit, oleanterit, hortensiat, alppiruusut ja atsaleat reagoivat erityisen hyvin kahvinporoihin lannoitteena. Viimeisenä, eikä lainkaan vähäisenä seikkana, tämä ympäristöystävällinen lannoite houkuttelee matoja, jotka kuohkeuttavat multaa ja joiden ulosteet ravitsevat sekä maaperää että kasveja. (lähde Gardena.com)

Me keräämme kahvinporot suorakaiteenmalliseen leivontavuokaan, jonka päälle olen levittänyt sanomalehden. Kohta se alkaa olla sen verran täynnä, että täytyy siirtää tähän mennessä kertyneet porot toiseen astiaan.

MUNANKUORET

Munankuorilla on myös useampi hyvä ominaisuus ja vaikutus puutarhassa. Ne antavat tärkeitä mineraaleja: erityisesti kalsiumia sekä muita mineraaleja, joita maaperä tarvitsee. Käsittääkseni ne ovat hitaasti liukenevassa muodossa. Tosin se, kuinka karkeana ne käyttää vaikuttaa asiaan: mitä hienompi jauhanta, sitä nopeampi vaikutus. Lähes jauheeksi ne saisi varmaan kätevimmin monitoimikoneella tai vastaavalla. Ajattelin kuitenkin itse hyödyntää nämä kasvimaalla melko karkeana ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.

Munankuoret kompostoituvat nopeasti ja parantavat maata sitäkin kautta.

Munankuorilla voi myös torjua tuholaisia. Esimerkiksi etanat eivät halua liikkua terävien kuoren palasten päältä. Lukemani mukaan myös peura inhoaa munankuorien hajua.

Meillä munankuoret kerätään astiaan, ja välillä painan niitä käsikäyttöisellä perunamuussinuijalla, jolla kuoret saa paloiksi ja taas astiaan mahtuu. On muuten uskomatonta kuinka paljon munia saa käyttää jotta saisi edes tuollaisen pienehkön leivontakulhon täyteen. Meillä keräystä on harrastettu jo kohta kaksi kuukautta (munia menee reilusti arjessa) mutta vielä on tilaa kipossa.

Kun kylvin hiljattain purjot esikasvatukseen, laitoin kylvömullan alle astian pohjalle kahvinporoja. Ajattelin että itämisen jälkeen juurien kasvaessa purjo saa siitä ensimmäisen lannoiteannoksen oikein luonnollisessa muodossa. Saas nähdä mitä tapahtuu.

Kerro muillekin:

9 Comments

 • Helena

  Minä käytän kahvinporot viherkukille sitä mukaan kun niitä tulee yhden hengen taloudessa. Ei niistä ainakaan haittaa ole ollut. Kippaan kasvien tyvelle.

 • Sari

  Kesäaamuisin tyhjennän suodatinpussista kahvinporot Flammentanzin juurelle ja toivotan muheville madoille bon apetit 🙂 Viime kesänä musertelin kananmunankuoria tomaatin juurelle isoon kasvatusruukkuun. Pitääkin käyttää jo kylvövaiheessa ja sekoittaa reilummin niitä multaan.

  Munankuoria etanoiden torjunnassa pitääkin kokeilla ensi kesänä. Hiekoitussoraa olen kerännyt keväisin hostan ympärille nyt parina vuotena, ja se on saanutkin olla melko rauhassa kotiloilta sen jälkeen.

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos Sari. Onpa kiva lukea näistä kokemuksista. Flammentanz köynnösruusu on muuten hankintalistallamme ensi kesäksi! Olen nyt antanut ensimmäiset varovaiset annokset poroja myös pienille pelargonian taimille (pistokastaimi ja siemenesta kasvatettu taimi).

 • Henni - Puutarha49

  Niin ja yksi hyvä käyttökohde lisää. Kahvinporot ovat mainio liukastuksenesto jään päällä. Kokeilimme sitä kun soraa tai muutakaan ei siinä äkillisessä tilanteessa ollut. Sitä toki menee reilusti, joten soraostoksille päädyimme mutta toimi kyllä tuossakin käyttötarkoituksessa hyvin!

 • Sirkka

  Kahvinporojen osoite on meillä ollut angervojen ympärille,eivät ole huonoo tykänneet.Kiva kun saa odottaa kevään mukana teidän uusia postauksia.

 • Tiina

  Kuivatan kananmunankuoret uunissa samalla kun teen ruokaa. Jauhan ne huhmareessa jauheeksi ja ripottelen hiekan seassa (kaupungin) vuokra-asuntoni ovenpieleen, joka sammaloituu. Keräsin keväällä sammalta pois sankokaupalla ovenpielestä Ja ilmasin sitä maata vähän. Parvekkeen puulaatat eivätkä kaiteet ole tänä vuonna vihertyneet. Aloin myös viemään ne kahvinpurut ulos. Ripottelen nekin ovenpieleen ja toin maalta vähän lieroja. Kun kaivoin eilen vähän maata, oli siellä muutamia lieroja! Ihanaa!

  • Henni - Puutarha49

   Onpa kiva kuulla että näistä on iloa ja todellista hyötyä. Meillä edelleen erilliskerätään nämä aineet, ja kun munankuoria on kertynyt tarpeeksi käyn vain heittelemässä ne kasvimaalle. Kahvinporot vastaavasti näin kesäaikaan levittelen pitkin puutarhaa ja puutarhakasveille.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)