Jättibalsamin hävittäminen

Jokin aika sitten kirjoittelin jättibalsamista, tuosta pirullisesta vieraslajista joka uhkaa järvien, jokien ja purojen varsia sekä niittymaisemia. Meidän kesäpaikalla sitä oli vuosi sitten koko tontti täynnä, mutta nyhdettyämme viime vuonna juurineen kaikki käsin, ei tänä vuonna niitä ole löytynyt tontin alueelta kuin joitakin kymmeniä. Tontin ja tien välisellä alueella metsässä  niitä sen sijaan näkyi nyt olevan runsaasti, metsä suorastaan kukki vaaleanpunaisen ja pinkin eri sävyissä.

jättibalsami jättibalsami juuri

Jättibalsamin hävittäminen

Tein päivän hyvän työn ja ryhdyin tuumasta toimeen myös yleisillä alueilla, jotka eivät tonttiimme kuulu. Kertakäyttöhaalarit päälle ja kumpparit jalkaan (hyvä punkkisuoja) ja jätesäkki mukaan. Eilen parissa kolmessa tunnissa kitkin metsästä peräti 7 kottikärryllistä! Tänään jatkoin tontin toiselta sivulta, aitamme ja tien välistä, josta löytyi varsin suuria jättibalsameja, mutta niitä tuli vain muutama kymmenen – ko. aluetta onkin viime vuonna niitetty.

Keräsin kaikki jättibalsamit kokkokasaan ja laitoin tulta perään – täällä maalla kun voi polttaa ne ja se on hyvä tapa varmasti hävittää kasvinosat. Toinen hyvä keino on laittaa ne jätesäkkeihin, sulkea ne tiiviisti ja antaa kasvin mädäntyä niihin.

jättibalsamin hävittäminen

Nyt on selätetty ainakin hetkeksi jättibalsamin leviäminen ja erityisesti estetty sen siementäminen. Kuten aiemmassa kirjoituksessa kerroin jättibalsami kannattaa torjua ehdottomasti ennen kukintaa (tai viimeistään nyt kun kukinta alkaa olla lopullaan ja siemenet kehittyä), sillä kasvi leviää vain siemenistä. Yksi ainoa jättibalsamin kukka voi tehdä jopa yli 700 kpl siemeniä. Olen lukenut, että siemenet eivät säily pitkään itämiskykyisinä – arviolta noin vuoden. Loppukesän aikana tulee vielä tehdä tarkastuskäyntejä näillä alueilla jotta mahdollisesti sieltä vielä nousevat jättibalsamit saa hävitettyä. Niittäminen ei ole varmin tapa hävittämiseen ainakaan tähän aikaan vuodesta, jolloin jättibalsami on kovin elinvoimainen. Se voi nopeasti kehittää uudet lehdet ja kukat katkenneeseen varteen. Nyhdä se siis maasta, kasvi nousee helposti irti maasta kun sitä vetää varresta.

Ryhdy sinäkin tuumasta toimeen, jos jättibalsamia löytyy lähistöltäsi. Jättibalsamin hävittäminen on loppupeleissä kuitenkin kohtuullisen vaivatonta ja erityisen palkitsevaa – lohdullista on, että siitä voi päästä eroon! Nyt, juuri nyt on tärkeä hetki tehdä torjuntatyö.

Kerro muillekin:

One Comment

  • Palstapuutarhuri

    Jättipalsami on todella haasteellinen kasvi. Meillä palsta rajoittuu kaupungin joutomaahan ja siellä palsami leviää useiden satojen neliömetrien alueella. Torjuntatyö on meillä lähinnä sitä, että poistetaan joka kesä palstan lähelle kasvanut kasvusto.
    Niitäminen on käypä tapa saada suuria kasvustoaloja kaadettua, mutta olet oikessa siinä että siellä pitää tehdä tarkastuskäyntejä koska palsami tuntuu tekevän uusia taimia koko kesän.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)