Jättibalsami – hävitä heti!

Jättibalsami on Suomen luontoon kuulumaton vaarallinen vieraslaji – kasvi joka tulisi hävittää aina ja heti kohdattaessa. Täällä kesäpaikallamme, jossa paikka oli ollut toistakymmentä vuotta tyhjillään oli tämä viheliäs jättibalsami levittäytynyt koko tontille. Viime vuonna teimme rajusti töitä sen hävittämiseksi, eikä tänä vuonna tontilta ole löytynyt kuin muutama kymmenen pienehköä jättibalsamia.

hävitä jättibalsami

Lohdutuksen sanana voin kertoa niille, jotka kamppailevat ko. kasvin hävittämisen kanssa, että sen tuhoaminen ja hävittäminen on itse asiassa yksinkertaista. Kasvin saa tuhottua parhaiten kitkemällä, kasvi lähtee maasta todella helposti nykäisemällä. Ei vaadi kaivamista eikä lapiota. Kasvijätteet kannattaa polttaa tai mädännyttää mustiin jätesäkkeihin. Jättibalsamin versoa ei kannata asetella minnekään maaperälle, sillä kitkettynäkin se voi kasvattaa juuret ja juurtua taas. Kasvin varsi tuntuu ruohomaiselta ja on ikäänkuin täynnä vettä.

jättibalsami juuri

Me teimme 6- hengen rivin, jokaisella jätesäkki kädessä ja etenimme metri metriltä eteenpäin nykäisten maasta joka ikisen vastaan tulevan jättibalsamin. Tämä työ oli loppupeleissä nopeaa ja todella toimi – työn hedelmistä saamme nauttia nyt. Älä siis lannistu, jättibalsami on helppo nykäistä irti maasta ja hävittää – jopa ne laajat kasvustot.

Jättibalsami kannattaa torjua ehdottomasti ennen kukintaa, sillä kasvi leviää vain siemenistä – joita yksi ainoa jättibalsamin kukka voi tehdä jopa yli 700 kpl. Lohdullista on se, ettei siemenet säily pitkään itämiskykyisinä. Tämän huomasimme itsekin, sillä viime vuonna tuhannet ja tuhannet kitketyt jättibalsamit eivät ole tuottaneet enää kuin nuo muutamat kymmenet pienet alut, ja nekin ovat löytyneet eri puolilta tonttia. Yleensä se kasvaa isoissa “nipuissa” vieri vieressä. Valitettavasti tätä pirullista vieraslajia löytyy myös läheisestä metsiköstä ja teiden varsilta – täytyy tehdä naa yhteistyötä jotta kasvi saada hävitetyksi. Moniltahan tätä löytyy jopa puutarhasta, ja sitä kauttahan se onkin päässyt luontoon leviämään.

jättibalsami

Jos siis näet jättibalsameja, ole ystävällinen ja kitke se ylös ja hävitä.

Tässä infoa jättibalsamista (lähde: vieraslajit.fi):

Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Kasvin lehdet ovat muodoltaan suikeita ja tiheästi hammaslaitaisia. Sillä on suuret, jopa 4 cm kokoiset kaksineuvoiset kukat. Kukinto on pystyssä oleva terttu. Kukat ovat useimmiten vaaleanpunaisia. Suomessa on tavattu useita värimuotoja tummanpunaisista valkoisiin. Kasvin hedelmä on litumainen kota, joka repeää kypsänä herkästi sinkoen siemenet monien metrien päähän lähiympäristöön.

Kuten nimikin kertoo, jättipalsamiyksilöt voivat olla suuria, jopa yli kolmemetrisiä. Kasvien keskimitta jää kuitenkin yleensä noin 1,5 metriin. Jopa pienet, alle 10 cm korkeat yksilöt kukkivat ja muodostavat siemeniä. Suurikokoisimmat kasvit ovat yleensä rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla, joilla jättipalsami on erittäin kilpailukykyinen ja valloittaa kasvualaa alkuperäiseltä kasvistolta. Jättipalsami ei siedä kuivuutta ja se kasvaa huonosti karuilla kasvupaikoilla.

Laji uudistuu vain siementen avulla. Jättipalsami tuottaa runsaasti siemeniä. Yksi yksilö voi muodostaa jopa 4000 siementä. Siemenet sinkoutuvat ympäristöön jopa seitsemän metrin päähän. Siemenet eivät kellu vedessä vaan ne uppoavat pohjaan. Monet kasvustot ovat saaneet alkunsa kun puutarhajätteitä on kuljetettu luontoon tonttien ulkopuolelle. Jättipalsamilla ei ole Suomessa luontaisia vihollisia.

Yksivuotisen jättipalsamin siemenetkin ovat lyhytikäisiä, ja suurin osa niistä itää heti seuraavana vuonna. Kasvustojen hävittäminen perustuukin siihen, että uusia siemeniä ei päästetä muodostumaan.

Pienet (muutamien neliömetrien ja muutamien aarien laajuiset) jättipalsamikasvustot on helppo hävittää kitkemällä kasvit yksitellen pois mahdollisimman varhain, mielellään viimeistään kukinta-aikana, ennen siementen kypsymistä. Hentojuuriset versot irtoavat maasta helposti, eikä suojavarusteita tarvita. Kitkemisen teho varmistetaan pari-kolme kertaa kasvukauden aikana ja vielä muutaman kerran seuraavana vuonna. Jos siementäviä yksilöitä ei päästetä syntymään, häviää kasvi paikalta hyvinkin nopeasti, jopa kerralla. Kasvin siemenet kulkeutuvat helposti mullan ja kenkien mukana uusille kasvupaikoille, joten siemeniä sisältäviä kasvinosia kannattaa käsitellä varoen.

Laajat (useiden aarien kokoiset) kasvustojen torjunnassa kannattaa kitkemisen lisäksi kokeilla niittämistä. Jos kasvin katkaisee, se kasvattaa hanakasti uusia versoja, ja jopa alle 10 cm korkeat kasvit voivat kukkia ja tuottaa siemeniä. Myös kitketyt ja maahan tai kompostiin jätetyt versot voivat jatkaa elämäänsä kukkien ja siemeniä muodostaen. Kitkemisen ja niiton jälkeen onkin tärkeää seurata, etteivät kasvit pääse jatkamaan elämäänsä.

Jokien ja purojen varsilla kannattaa ensin selvittää jättipalsamiesiintymien sijainti ja laajuus koko vesistön varrella. Torjuntatyöt kannattaa aloittaa yläjuoksulta ja siirtyä sieltä alaspäin. Näin siemeniä ei päädy jo kertaalleen puhdistetulle alueelle.

 

Kerro muillekin:

2 Comments

  • barbajovis

    On oikeastaan harmi, että jättibalsami on sellainen riesa… Omalla tavallaanhan se on aika hauska kasvi, etenkin silloin kun se alkaa säikäytellä puutarhureita poksautellessaan siemeniään minne sattuu! Minulla oli erään palstan vieressä varsinainen jättipalsamimetsä, joten kasvi (leviämistapoineen) tuli tutuksi.

  • Nimetön

    Valitettavasti kasvi leviää maansiirtokoneiden mukana valtavasti ja pitkiä matkoja. Nyt kun sähkölimjoja vedetään ihan joka paikkaan, on jättibalsami levinnyt myös joka paikkaan. Viranomaisten tulisi velvoittaa koneen pesu, kun sitä siirretään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)