Jälkikompostointi ja pikakompostorin tyhjennys talven jäljiltä

Minkälaista tavaraa  keittiöjätteen kompostoivasta pikakompostorista tulee talven jälkeen? Viimeksi tyhjensimme sen juuri ennen talven tuloa, muistaakseni lokakuussa. Talvella kovat pakkaset jäädyttivät kompostin eikä se syönyt enempää jätettä. Niinpä kevään tultua  oli aika tyhjentää keittiöjätekompostori jotta sinne saadaan tilaa keittiöstä tulevalle maatuvalle jätteelle.

Pikakompostorin miellyttävä piirre on siinä, ettei kompostimassa juurikaan haise  eikä alkuperäistä jätettä enää erota. Kompostitavara on kuitenkin tässä vaiheessa vielä liian raakaa, ja vaatii jälkikompostoinnin. Siitä kerroimme tässä jutussa ja esittelimme uuden jälkikompostorimme.

Mutta kurkataanpas nyt sinne lämpökompostoriin eli pikakompostoriin:

Pikakompostori nimensä mukaisesti kompostoi jätettä nopeasti mutta valmista se ei ole millään muutamassa viikossa vaan kompostointia tulee jatkaa. Meillä pikakompostori on jo yli 10- vuotta vanha, mutta edelleen se toimii hyvin ja jokainen kompostointivuosi on opettanut jotakin lisää.

Keittiökompostorista kannattaa ottaa muutamia lapiollisia tavaraa pois noin kerran kuussa, näin massa liikkuu kompostorissa, sinne mahtuu uutta jätettä ja kompostointiprosessi pysyy käynnissä. Ja toki säännöllisesti kompostoriin tulee laittaa uutta jätettä sekä aina peittää jäte kompostikuivikkeella tai turpeen ja karikkeen sekoituksella. On tärkeää että mukana on karkeampaakin ainetta jotta kompostimassa pysyy ilmavana.

Jälkikompostoinnissa tätä pikakompostoitunutta tavaraa voi sekoittaa puutarhajätteen kanssa kerroksittain ja kasvimaalle sen voi levittää syksyllä.

Ainoastaan huussijätteen kanssa tulee olla tarkkana, se pitää kompostoitua vähintään ns. ylivuotiseksi ennen kasvimaakäyttöä, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat kuolevat.

Edelliseen kompostijutun kompostorilistaukseen voisi lisätä vielä kesäpaikkamme kompostit:

  • käymäläkompostori (jonne laitamme myös keittiöjätteet)
  • kaksi kannellista erillistä kehikkoa jälkikompostointiin

Onhan näitä kompostoreita siis kertynyt, ja kaikille on käyttöä enkä mistään luopuisi. On kertakaikkiaan  kiehtovaa, kuinka jäte muuttuu niin upeaksi ja ravinteikkaaksi kasvuainekseksi. Yksi kompostointitapa olisi vielä kiva testata, nimittäin matokomposti. Onko kenelläkään kokemusta?

 

Onnistunut kompostointi:

  • säännöllisesti jätettä
  • reilusti kuiviketta jossa hienoa ja karkeaa ainetta sekaisin (ilmavuus!)
  • sopivasti kosteutta (normaalisti vettä ei tarvitse lisätä)
  • sekoita aina kun lisäät uutta jätettä (ilmavuus paranee) ja peitä tuore jäte kuivikkeella (etenkin keittiöjäte!)
  • tyhjennä säännöllisesti
  • säädä ilmanvaihtoa tarvittaessa (lämpökompostoreissa on usein mahdollista)
  • huolehdi ettei jyrsijät pääse kompostoriin
  • muista että toimiva kompostori ei haise kuin hieman makealle siinä vaiheessa kun se kuumenee ja kompostoitumisprosessi käynnistyy.

Entä jos komposti haisee pahalle? Silloin on jotain pielessä ja siihen pitää puuttua:  sekoita, lisää kuiviketta ja vaikka kompostikiihdykettä tai kakankakkarakeita.

Ei muuta kuin hommiin, puutarhassa voi tehdä jo vaikka mitä ja päivä päivältä enemmän.

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)