Itävyystestaus köynnöspinaatin omista siemenistä

Itääkö vai eikö idä? Mistä tietää ovatko siemenet ok ja itämiskykyisiä. Päätin tehdä testin.

Köynnöspinaatti on yksi lempihyötykasveistani puutarhassa. Se on monivuotinen, monimetrinen rehevä köynnöstävä kasvi jonka lehdet voi käyttää pinaatin tavoin.

Olen kirjoitellut köynnöspinaatistarunsaasti blogissa, joten jos kiinnostaa käytäpä blogin hakua.

Kokemukseni mukaan köynnöspinaatti on tarkka kasvupaikastaan ja epäonnistuin parina vuonna sen kanssa, se paleltui ensimmäisenä talvena eikä enää keväällä noussut. Sitkeästi yritin ja kokeilin erilaisia kasvupaikkoja – ja nyt minulla on upeat kasvit niin kotona kuin kesäpaikallakin. Selvästi kerran paikalleen asettuneena se kyllä nousee kasvuun varmasti joka vuosi. Älä siis lannistu jos eka eikä ehkä toinenkaan yritys ei tuota haluttua tulosta.

Olen kasvattanut ostosiemenistä omat kasvini ja nyt ensimmäistä kertaa kokeilin ottaa omia siemeniä talteen. Kiinnostaa nähdä, onnistuuko niistä kasvattamienen – itävätkö siemenet? Halusin kerätä omat siemenet sillä köynnöspinaatin siemeniä on varsin huonosti saatavilla ja minulta on lukuisia kertoja kyselty taimien/siementen perään. Köynnöspinaatin jakaminen kun ei onnistu joten ainoastaan lisäys siemenestä on mahdollista.

Otin viime syksynä runsaasti siemeniä talteen. Itse asiassa helpoin tapa oli napata saksilla köynnöstävä verso poikki ja kuivattaa se sellaisenaan. Tältä näytti kuivaneet versot.

 

Siitä sitten riivin siemeniä talteen. Olihan siinä vähän kuivunutta lehteäkin yms. seassa mutta sehän ei haittaa lainkaan. Hauskoilta tähtimäisiltä näytti siemenet.

Tammikuun  alkupäivinä laitoin irroitetut siemenet astiaan, jossa oli kylvömultaa. Olin kastellut mullan huolellisesti etukäteen. Peitin siemenet kevyesti ja  käärin astian päälle hengittävää pergamiinipaperia. Vein koko astian kylmälle kuistille, jossa lämpötila on muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampi.

Köynnöspinaatin siemen vaatii itääkseen kylmäkäsittelyn. Kylmäkäsittely on tarpeen monilla monivuotisilla kasveilla. Kylmäkäsittely herättää siemenen itämään, ja ilman sitä siemen ei idä. Ensin siementen annetaan imeä vettä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne laitetaan kylmään (jääkaappiin, ulos tai vaikka pakastimeen). Tarvittava aika on yleensä 4–8 viikkoa lajista riippuen.

Minulla kylmäkäsittely kesti noin kuukauden. Välillä oli kovatkin pakkaset joten uskoisin että kylmäkäsittely on tehonnut ja siemen ns. murrettu itämiskykyiseksi. Nostin purkin sisälle sulamaan ja vein sen pöydälle, jonka päälle olen laittanut kasvivalaisimen.

Päälle laitoin reijitetyn muovin joka estää mullan pintaa kuivumasta. Nyt vain odotellaan! Mikäli siemenet osoittautuvat itämiskykyiseksi, tulen tarjoamaan niitä blogin kautta. Minua ilahduttaisi suuresti nähdä tämä jo melko harvinaiseksi käynyt hyötykasvi jokaisessa puutarhassa ja pihassa. Sellaista superfoodia ja sato on todella runsas! Käyttö kesän mittaan tuoreena, pakastettuna, kuivattuna… Nam.

Kerron miten koe etenee, alkaako purkista nousta pieniä alkuja?

Kerro muillekin:

7 Comments

 • Henni - Puutarha49

  Väliaikatiedotus: eipä mullasta noussut kuin yksi alku. Liekö kylmäkäsittelyaika ollut liian lyhyt? Pidin noin 4 viikkoa, ehkä paria viikkoa lisää olisi auttanut. Vaikea olisi uskoa että siemenet eivät olisi tuleentuneita.

  Laitoin maaliskuun puolivälissä uuden kokeilun vireille. Vein kasvihuoneeseen kaksi muovilaatikkoa, joissa olevaan kosteaan multaan ripottelin siemeniä ja peitin kevyesti. Nyt saavat olla siellä säiden armoilla ja pakkaskäsittelyssä aidon kevään tuloon asti. Katsotaan onko tästä apua.

  Ehkäpä sitten keväällä on laittaa taimia jakoon – toivotaan 🙂

 • Arja

  Keräämäsi “siemenet” ovat köynnöspinaatin siementen suojuslehtiä/kukkapohjia. Itse siemenet ovat hyvin pieniä, litteähköjä ja mustia. Joten tuossa kohtaa kun olet “siemenet” kerännyt niin ne oikeat siemenet ovat varisseet jo aikaa sitten. 🙂 Ehkä tämän vuoksi itävyys oli heikohko?

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos kommentista. Tiedän että siemenet ovat niitä pieniä mustia. Koska ovat niin pieniä, päätin olla erottelematta roskia seasta. Sittemmin olen onnistunut siemenkylvöissä erinomaisesti.

 • Petra A.

  Moikka!
  Kiitos köynnöspinaattia koskevista kirjoituksistasi:) On ihana saada lukea ‘kokemusasiantuntijan’ ajatuksia. Osaisitko vinkata mitä minun kannattaisi nyt tehdä, ts. kuinka saisin siemenet kylmäkäsiteltyä niin, etteivät ihan vielä alkaisi tainta puskemaan? Jääkaapissa on pari astetta liian lämmin (n. 6 astetta) ja ulkona on pakkaskelejä odotettavissa vielä parin kk:n ajan (Pohjois-Karjala). Voisiko onnistua, jos kylvän taimimultaan reiälliseen ruukkuun ja vien ulos lumen alle? Olisiko hyvä idea laittaa ruukun päälle pari kerrosta kasvuharsoa ennen lumikerrosta? Vai aloitanko kylmäkäsittelyn huhtikuussa jääkaapissa? Kiitos jos ehdit vastata:)

 • Henni - Puutarha49

  Voit pitää ruukkua jääkaapissa tai ulkona (ilman harsoa) ihan siihen asti, kunnes olet valmis antamaan sille “luvan taimettua”. Siinä kohtaa voit sitten nostaa ruukun sisälle ja katsoa kasvun ihmettä. Nuori taimi on hallan arka eli kannattaa pitää sisällä kunnes hallanvaata on ohi ja ulos on turvallista istuttaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)