Idea puutarhan huoneeksi

Uusi istutusalue ja siihen toteutettu pengerretty ja rajattu istuinalue, johon polku johtaa rajautuen kaikilta reunoiltaan aitoihin. Tässä idea puutarhan huoneeksi.

Tämä puutarhakulmaus  pääsi viimein työn alle. Parina vuonna sen eteen on kyllä tehty paljonkin hommia. Rikkaruohot hävitettiin ja nurkkaus valmisteltiin viime kesänä: levitimme erittäin rikkaruohoiseen paikkaan kaiken torjunnan lisäksi myös suodatinkankaan, vanhoja mattoja ja pahveja estämään rikkakasvustot. Lisäksi viime kesänä tehtiin reunus pöytäryhmää ja polkua varten. Nurkkaukseen on ajatuksena sijoittaa pöytä ja kaksi tuolia (jotakin kaunista rautaista ehkä) ja istuinympyrän ympärille säteittäin alueet/lohkot erilaiselle kasvillisuudelle.

puutarhan kulmaus

Aloitimme työn tarkistamalla reunuksen oikean sijoittelun suhteessa puutarhanurkkaukseen. Tuimme reunat tiilillä, kivenpaloilla yms ja aloitimme täytön hiekalla. Hiekkasora (ja reunus) on samaa, jota olemme käyttäneet puutarhamme sorapolkuihin. Tiivistimme soran kastelemalla letkulla ja tamppaamalla useaan kertaan. Teimme laudoista säteet jotka jakavat hiekkaympyrän ympäröivän alueen sektoreiksi.

puutarhakulmaus

Nurkkaus on hieman puutarhan nurmikkoaluetta korkeammalla, johtuen siitä että sitä on aikanaan täytetty talomme kellarirempan yhteydessä tulleella tavaralla (vanhaa betonilattian murikkaa, kiviä, soraa) ja kun reunus sijoitettiin maanpinnan päälle, nosti se tämän istuinalueeksi tulevan hiekkaympyrän muutaman kymmenen senttiä ylöspäin. Kulmaukseen johtaa polku, joka tulee siis päättymään tähän istuinpaikkaan puutarhassa. Päätimme tehdä pari pengerrystä askelmatyyppisesti vanhoista tiilistä. Ne estävät myös hiekan valumisen sateella.

hiekkapolku

Homma sujui hyvin sujuvasti koska sitä on tullut pari vuotta tässä suunniteltua 😀 Joskus jotkut asiat vaativat enemmän miettimistä kuin toiset, tämä nurkkaus oli todella pitkään sellainen ettei millään tullut hyvää ajatusta siitä, mitä sille tehtäisiin.

pengerrys

Ostimme 24 säkkiä multaa ja aloitimme sektoreiden täyttämisen. Multa tasoitettiin siten että se viettää hieman alaspäin.

istutusalue

Tämä multamäärä ei ihan riittänyt, yksi sektori jäi odottamaan uutta mullan hakukeikkaa, mutta hyvältä näyttää jo!

kanalan kulma puutarhanurkkaus

Nyt alkaakin kasvisuunnittelu. Melkoisen iso istutusalue saatiin muutamassa tunnissa aikaan, ja olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Kasvihuoneessa on esikasvatuksessa liljoja ja erilaisia perennoja, joten niitä ainakin… Ihanaa, taas saa suunnitella 🙂

kanalan kulma

Ja se pieni kalusteryhmäkin tuohon keskelle täytyy vielä hankkia. Tästä tulee todellinen uusi huone puutarhaan, sillä alue rajautuu kahdelta sivulta naapureihin (pensasaidat) ja kahdelle sivulle olemme istuttaneet kuusiaidan pari vuotta sitten. Niiden kasvettua huoneeseen pääsee vain tuota polkua pitkin, ja siihen taidan hankkia kaariportin tms. johon laitan kärhöjä. Kuusiaita on tarkoitus leikata max. noin puolitoista metriseksi. Tänne voi sitten aikanaan hukata itsensä rauhoittumaan kaikesta ympäröivästä..

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)