Iloinen uutuus vihersisustamiseen

Syksyn tullessa huomio alkaa kiinnittymään hiljalleen ulkotiloista sisälle. Vihersisustaminen on saanut yhä enemmän jalansijaa ja on tällä hetkellä erityisen trendikästä. Viherkasvit sisällä nähdään monimuotoisena mahdollisuutena luoda tunnelmaa ja vehreyttä sisälle. Puutarhainnostus näyttää siis vahvasti siirtyvän myös sisätiloihin.

Kävimme Habitare- messuilla tutustumassa sisustuksen trendeihin ja meillä oli mahdollisuus tutustua tarkemmin Biolanin uutuuksiin vihersisustamisen saralla.

Biolan esitteli Habitare-messuilla bloggaajatilaisuudessa uuden Biolan Ilo- kasvatussarjan joka on tarkoitettu lähinnä sisätilojen vihertämiseen, mutta tuotteen eri osat taipuvat kyllä niin kasvihuoneissa, terasseilla ym. käytettäviksi.

Biolan Ilo kasvatussarja

Biolanin Tuomas Pelto-Huikon ideoiman sarjan muotoilusta on vastannut australialainen Katie Bednarz, johon Tuomas tutustui Aalto-yliopiston Design Factoryn ja Biolanin yhteistyöprojektissa.

Kasvatussarjassa on pari erinomaista oivallusta. Ensimmäinen niistä on se, että tuotesarja mahdollistaa kasvien kasvattamisen seinällä, roikkuen tms. – pöytä- ja lattiatilaa säästäen. Monissa kodeissa tämä avaa aivan uusia mahdollisuuksia kasvien sijoittamiselle, tai jopa luo mahdollisuuden tuoda vehreyttä omaan kotiin. Meidänkin rintamamiestalostamme ei ole ensimmäistäkään ikkunalautaa, joten tuotteen sijoitteluidea paitsi vakuutti, myös innoitti.

Toinen oivallus on itse tuotesarjassa ja sen osissa. Ilo- kasvatussarja perustuu ”legopalikka” ajatteluun; tuotteita voi hankkia yhden tuotteen kerrallaan ja pikku hiljaa täydentää sarjaa eri osilla eri tarpeiden mukaan. Todella kätevää ja tällainen ajattelu ekologisuudessaan lämmittää.

Ilo- kasvatussarja:

  • Ilo Orkidearuukku
  • Ilo Altakasteluruukku
  • Ilo Amppeli
  • Ilo Ruukkukannake
  • Ilo Seinäteline

Näiden tuotteiden idea on tehdä kasvattamisesta yksinkertaista ja mahdollistaa kasvien sijoittelu kodeissa vapaammin kuin mitä perinteisesti ajatellaan. Seinätelineen voi sijoittaa vaikka ikkunan eteen, ja seinätelineeseen saa useamman ruukun (joko altakastelu-, tai orkidearuukun) kiinni ruukkukannakkeen avulla. Seinätelineen voi helposti irroittaa ikkunanpesun ajaksi. Minua ihastutti messuilla nähty tapa laittaa seinäteline seinään vinottain (ja saahan sen tietysti pystyyn tai vaakasuoraankin). Ruukkukannake taas mahdollistaa yksittäisen ruukun kiinnittämisen esim. seinään tai kaapin pieleen.

Biolan Ilo seinäteline ja ruukut    Seinateline_vino

Ihanan kepeä ja ilmava amppeli on mielestäni sarjan helmi joka mahdollistaa kahden ruukun ripustamisen vaikka kattoon tai verhotankoon. Tällä saisi toteutettua mahtavan vihertaulun tai vaikka tilanjakajan sillä amppeleita voidaan liittää jopa kolme päällekkäin. Amppelissa on vaijerit joiden avulla korkeus on helposti säädettävissä tarpeen mukaan.

Biolan Ilo amppeli       Biolan Ilo amppeli

Ruukkuvaihtoehdot ovat joko altakasteluruukku tai orkidearuukku. Ruukut sopivat niin amppeliin kuin ruukku- ja seinätelineeseenkin. Molempia ruukkuvaihtoehtoja saa kahdella eri värillä piristettyinä. Itse ruukku on kaunis valkoinen, mutta ruukun ”kaulus” on valittavissa joko tyylikkäänä harmaana tai pirteänä fuksiana. Altakasteluruukku toimii perinteiseen tapaan ja siinä on mittatikku vesimäärän näkemistä varten.

Orkidearuukku Biolan Ilo

Orkidearuukku onkin sitten mielenkiintoinen innovaatio! Kaiken takana on kuulema ollut laiskuus ja lapset. Ruukussa on viinipöniköistä tuttu hana. Ruukku täytetään kasteluvedellä, odotetaan 30 minuuttia ja ylimääräinen vesi valutetaan hanan kautta ruukusta pois. Ruukun pohjaosaan jää hieman vettä, joka ei kuitenkaan ole kosketuksissa orkidean juuristoon, vaan haihtuessaan kostuttaa orkidean juuristoa epäsuorasti. Ruukut voi sijoittaa lapsilta ja lemmikkielämiltä turvaa seinä- ja amppelitelineiden avulla.

Orkideat tulivat ”jokakodin kukiksi” muutamia vuosia sitten, mutta moni ei osaakaan hoitaa orkideaa tai arkailee sen kanssa. Orkideoista on ehkä tullut kertakäyttökasveja jotka hävitetään kun kukinta loppuu. Tällä tuotteella orkidean hoidosta on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa ja riisumaan ehkä tietynlainen vaikeuden mystiikka orkideoista. Biolanilta löytyy myös valmiissa paketissa orkideoille sopiva kasvatusalusta sekä orkidea- lannoite ja istuttamalla orkidea sitä varten suunniteltuun ruukkuun pitäisi homman olla helppoa! Orkideayhdistys on ollut mukana tuotesuunnittelussa. Orkidea kannattaisi muuten sijoittaa itä- tai länsi-ikkunalle.

Vaivattomuus vakuutti, ja kunhan ehdin kukkakauppaan nappaan mukaani orkidean, ja aion kokeilla sen kasvattamista sillä saimme kokeiltavaksi muut tykötarpeet: ruukun, kasvatusalustan ja lannoitteen. Tilaisuudessa oli myös Suomen orkideayhdistyksen puheenjohtaja antamassa arvokkaita vinkkeä orkideojen kasvattamiseen ja täältä löytyy kullanarvoisia kasvatusvinkkejä.

Biolan tuotteet orkideojen kasvattamiseen
Biolan tuotteet orkideojen kasvattamiseen
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)