Idänunikko: ihanat karvaiset pallerot

Idänunikko on yksi suosikkikasveistani puutarhassamme. Sen kukinta ei kestä viikkoja, mutta kasvi on mielestäni upea kaikissa kasvuvaiheissa. Erityisen hauska se on karvaisena pallona, kun nuppu on turvonnut suureksi ja on juuri “poksahtamassa” auki. Väitetään, että aukeamisen voi todellakin kuulla, mutta itse en ole siinä onnistunut.

Unikoita on lukuisia erilaisia: eri värisiä, kerrottuja, vaikka mitä. On yksivuotisia unikkoja ja monivuotisia idänunikkoja. Oranssi ei ole oma suosikkivärini puutarhakukissa, mutta meillä on alkuperäisesti pihassa ollut oranssi idänunikko, joka on yksinkertaisesti upea! Mahtavat, n. teelautasen kokoiset kukinnot ovat auettuaan vertaansa vailla. Ja idänunikko nousee maasta sitkeästi joka vuosi antaakseen iloa ja väriä puutarhaan. Liekö oranssi unikko pihan alkuperäiskasvi jo 40/50 luvun taitteesta?

oranssi unikko

Idänunikko on monivuotinen joten istuta idänunikko sellaiselle paikalle, jossa se saa kasvaa rauhassa myös tulevina vuosina, sillä sitä voi olla vaikeaa tai mahdotonta siirtää.

IDÄNUNIKKO

 • KORKEUS: 50-120 cm lajikkeen mukaan
 • KUKINTA-AIKA: kesä-heinäkuu
 • KASVUPAIKKA: aurinkoinen
 • TALVENKESTÄVYYS: kestävä taierittäin kestävä lajikkeen mukaan
 • KUKAN VÄRI: punaisen ja oranssin eri sävyt, valkoinen, vaaleanpunainen
 • KASVUALUSTA: syvämultainen, melko kuiva, kalkki- ja hiekkapitoinen, ei siedä talvimärkyyttä
 • ISTUTUSVÄLI: n. 40 cm

Idänunikko on elinvoimainen, karheakarvainen kasvi, jolla on paksu pääjuuri. Sen lehdet ovat pitkät ja pariliuskaiset. Suuret 10-15 cm:n läpimittaiset kukat kasvavat yksittäin kukkavarsien latvoissa. Kukinta kestää vain lyhyen aikaa, jonka jälkeen kasvi lakastuu. Se ei pidä jakamisesta. Hyvä leikkokukkana ja myös kuivat siemenkodat ovat koristeellisia. Unikot ovat myrkyllisiä.  (Lähde Viherpeukalot)

unikkoja
Kerro muillekin:

7 Comments

 • vierailija

  Koitin etsiä netistä mitä kukkaa pihallamme on ku en tunne kasveja. Ostettiin talo vuosi sitte. Tämä juuri on se kukka ja tosiaan aivan ihana. 🙂

 • harjoittelija

  Mullakin on mahtavat kukat seinustalla,kuuluuko varren kuivua kukkimisen jälkeen vai kuivuiko se veden puutteeseen,Joka kevät aloittaa entistä upeampana

 • Henni - Puutarha49

  Hei. Kiitos kommenteista! Unikon varret kuivuvat kukinnan jälkeen, se kuuluu asiaan. On totta, että mitä iäkkäämpi kasvista tulee, sitä upeampi se on. Unikko ei siirtämisestä pidä.

 • Marisol

  Hei,

  Näitä ihania unikkoja (onko Papaver Orientale ns. virallinen eng,kielinen nimi? Itselläni toinen kotikieli espanja, ja tunnen kukan espanjaksi samalla nimellä) on myös meidän taloyhtiön pihalla.

  Aikani ihmettelin, ja sitten otin selvää mistä on kyse 🙂 Kysymykseni kuuluukin, onko näitä erilaisia? Siis sellaisia,. joissa olisi esim. erivärinen kukka tms?? Entä onko näillä sukulaiskasveja ja voiko niitä kasvattaa? Kukkivatko?

  Kiitos vastauksista etukäteen ja oikein hyvää kesää!

 • Maire Hyvärinen

  Miksi en onnistu saamaan punaista idänunikkoa? Olen ostanut siemenpussin,missä on punaisen siemeniä sekä punaisena myydyn juurakon. Kaikki ovat oransseja tai pinkkejä, kun avaavat kukkansa.

 • Henni - Puutarha49

  Hei ja kiitos kysymyksestäsi. Varsin ikävä tilanne on se, kun taimesta tuleekin jotakin muuta kuin pitäisi. Meillä näin on käynyt mm. liljojen kanssa jotka olivatkin aivan erivärisiä mitä toivoimme. Todennäköisesti tuossa on tapahtunut jonkilainen sekaannus siementen pakkausvaiheessa tai juurakon merkitsemisessä. Toivottavasti löydät etsimäsi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)