Hyvä kasvihuone?

Kasvihuoneen valinta: miten valita kasvihuone?

Kasvihuonejutut ovat luetuimpia tähän aikaan vuodesta kun kevään tulo kutkuttaa mielessä. Tämä on toivepostaus arkistojen uumenista, hieman päivitettynä.

Haaveissa vainko oot mun? Keväällä alkaa viherpeukaloa kummasti tykyttämään. Moni haaveilee ja suunnittelee kasvihuoneen hankintaa. Kasvihuoneen valinta ei ole helppoa ja markkinoilla on niitäkin joka lähtöön. Kerromme kokemuksistamme ja annamme vinkkejä kasvihuoneen valintaan. Miten valita juuri oikeanlainen kasvihuone? Mitä valinnassa pitää ottaa huomioon? Entä materiaali?

Kasvihuone tarjoaa pidemmän kasvukauden ja mahdollistaa sellaistenkin lajikkeiden kasvattamisen, jotka eivät meillä avomaalla pärjää. Se myös nopeuttaa hyötykasvien kasvua ja aikaistaa satoaikaa. Lämpö yksinkertaisesti tekee kasveille hyvää.

Koko

Kasvihuoneen koolla on merkitystä paitsi siellä kasvatettavien lajikkeiden määrään myös niiden kasvuolosuhteisiin ja pärjäämiseen. Pieni kasvihuone jää kasvutilaltaltaan nopeasti liian pieneksi eikä kasvuolosuhteetkaan ole optimit. Mitä pienempi, sitä nopeammin ilma kuumenee sisällä ja kosteus- ja lämpötilaa on hankala ylläpitää kasveille optimina.

Toki kasvihuoneen koon valintaan vaikuttaa myös sille varattava paikka. Yleisesti suositellaan vähintään 8 m2 kasvihuonetta – ja mitä isompi sitä parempi. Vain omat tarpeet ja tila ovat rajana. Yksi hyvä asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on myös kasvihuoneen korkeus. On aivan eri asia työskennellä liian matalassa tilassa kuin korkeassa, ja huomionarvoista on sekin, että korkeus tuppaa ns. madaltumaan kasvukauden aikana kun köynnöstävät kasvit kiipeilevät kattorakenteisiin. Tarkista lupa-asiat ennen kasvihuoneen hankintaa.

Käyttömukavuus

 • mielummin runsaasti kuin niukasti kokoa (erityisesti korkeutta)
 • leveä oviaukko josta vaivatta pääsee kottikärryillä
 • pariliukuovet (voin suositella lämpimästi!)
 • riittävästi tuuletusikkunoita, joissa mielellään lämpötilan mukaan säätyvä aukeamis/sulkemisautomatiikka
 • mahdolliset lisätarvikkeet: hyllyt, taimitelineet jne
 • kastelu: mieti miten ratkaiset kastelun. Meillä 8 m2 huone vetää noin 80 litraa vettä/vrk helteellä. Kastelua voi helpottaa edullisesti esim. Blumat- kastelujärjestelmällä, joka ei tarvitse vesihanaliitäntöjä.
 • kasvihuoneen ovien ja luukkujen tulee liikkua helposti ja varmasti

Materiaali

Kasvihuoneiden yleiset materiaalivaihtoehdot ovat teräs/alumiinirungon tai puun lisäksi lasituksessa käytettävä aito lasi tai kennolevy. Näistä lasi on klassinen materiaali, kirkas ja erittäin hyvin valoa läpäisevä. Kennolevy läpäisee ”suodatettuna” valoa, ja on lämpimämpi materiaali.

Itse suosimme aitoa lasia. Lasi on mielestämme yksinkertaisesti kauniimpi kuin kennolevy. Laseissa löytyy vaihtoehtoja tavallisesta lasista panssarilasiin. Meidän kasvihuone on ihan tavallisesta lasista ja vuosien aikana vain yksi ruutu on särkynyt futispallon seurauksena. Oli helppo korjata vaihtamalla lasi, ja kustannus oli kympin luokkaa (ei paha!). Kokemuksemme perusteella en näe syytä pelätä ihan peruslasin valintaa. Kennokasvihuone pitää toki paremmin lämpöä ja suojaa kasveja. Lasihuoneen omistajana täytyy huomioida nämä seikat ja ja käyttää tarvittaessa varjostusverhoja kasvihuoneessa sekä mahdollisesti suojata kasveja enemmän keväällä ja syksyllä. Mutta on se lasinen huone niin kaunis, ja myös monikäyttöisempi. Jos kasvihuoneviljelyinto joskus hiipuisi, on huoneesta moneen muuhunkin käyttöön kun se on kaunis.

Valinnassa kannattaa huomioida myös talven lumen paino, mahdolliset myrskyt yms. Älä ikinä oikaise pohjatöiden tekemisessä! Niihin kannattaa todella panostaa.

Hinta ja laatu

Hinta-laatusuhde on tärkeä. Rimpulat minihuoneet kannattanee suosiolla unohtaa, tai ainakin sellaisen ostaessaan varautua siihen, että se kestää sen minkä kestää. Sisältä avara ja ulkomitoiltaan sopiva, kestävä rakenteinen kasvihuone on pitkäaikainen sijoitus.

Rungon ja perustusten vahvuutta kannattaa vertailla, messuilla on muuten erinomainen mahdollisuus yleensä nähdä erilaisia ja kokoisia kasvihuoneita.

Lasien tai kennojen koko. Jos kasvihuone koostuu melko pienistä lasi (tai kennolevy) elementeistä on niissä kätevää se, että jos lasten pihaleikeissä pallo rikkoo lasin ei kyseessä ole megavahinko sillä tällaisia laseja saa lasitusliikkeestä edullisesti, samoin kuin kennoja.

kasvihuoneen rungon pystytys

Sijoituspaikka

Kasvihuoneen oikea paikka puutarhassa on  valoisa, lämmin ja tuulensuojainen. Mittaa kasvihuoneen sijoituspaikan pinta-ala ja huomioi myös kulkureitit. Parhaimmillaan kasvihuone on puutarhan upea ilmeen täydentäjä. Kasvihuonetta valittaessa kannattaa myös hetki innon keskellä uhrata sillekin ajatukselle, että jos varsinainen kasvatusinnostus laantuu, onko kasvihuoneelle mahdollista muuta käyttöä esim. kahvitteluhuoneena, puutarhavarastona tms.

kasvihuone luukut tuuletu

Varusteet

 • tuuletusluukut (kannattaa ottaa lämpötilan mukaan automaattisesti toimivat!) ja niitä riittävästi
 • kastelujärjestelmä (esim. Blumat)
 • varjostuskangas
 • kasvulaatikotpöytä tms.
 • lämpömittari (min-maximi mittari on hyvä, siitä näkee lämpötilan vaihtelut)
 • lämmitin tarvittaessa

Lopuksi: varaa riittävästi aikaa koko prosessiin. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan kasvihuoneen, tilaa se ajoissa ja varaa reilusti aikaa sekä hermoja. Ottaa aikansa, mutta lopussa kiitos seisoo tässäkin puuhassa! Ihanaa kevään odottelua 🙂

Ps. bongasitko meidät jo instasta puutarha49_puutarhablogi ja youtubesta?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)