Hyötytarhan uutisia

Keittiöpuutarhassa kasvaa kohisten, ja hyöytytarhan ympäristön viimeistely edistyi viime viikonloppuna merkittävästi. Ihan kohta sekin on valmista.

Reunustimme koko keittiötarhan alueen lautareunoin, ja katoimme alueen mäntykuorikkeella. Kuoriketta meni noin 1000 kg ja sen verran jäi vajaaksi, että täytyy vielä ostaa 3 noin 50 litran pussillista kuoriketta. Tämä iso määrä kuoriketta tuli suursäkissä. Kuorikkeen alla on maisemointikangas. Kuorikkeen idea on siinä että maaperä joka on varsin savinen (ja nurmikkoinen) peittyy kuorikkeen alle, rikkaruohot/nurmiruoho ei kasva siinä ja ennenkaikkea hyötytarhassa voi työskennellä ja käyskennellä jalat kuivina. Kuorikealue myös ulkonäöllisesti viimeistelee alueen. Täytyy todeta että tämä keittiötarha on huippuhieno ja näyttää keräävään melkoisesti kadulla kävelevienkin ihmettelyä :-).

Keittiöpuutarhan rakentamisen eri vaiheistä löydät juttuja arkistosta maalis-, huhti- ja toukokuuulta.

Keittiöpuutarhan keskiympyrän köynnöstukea kiipeämään olen istuttanut siemenestä kasvattamani monivuotisen köynnöspinaatin sekä myös oman taimikasvatuksen tuloksena yksivuotisen vaaleankeltaisen köynnöskrassin. Kasvit ovat vielä sen verran pieniä etteivät vielä kiipeile köynnöstuessa – mutta kesän edetessä ja ilmojen toivottavasti lämmetessä kasvu vain kiihtyy. Innolla odotan miltä keittiötarha näyttää muutaman viikon kuluttua!

 

Jo pariin otteeseen olen harventanut nauriin liian tiheitä taimirivejä – lasten kanssa kylvämisessä taimiriveistä tulee lievästi sanoen runsaita, mutta toisaalta olen laittanut jakotaimia eri puolille keittiölaatikoita ja lahjoittanut naapuriin.  Ilokseni kaikki keittiölaatikoissa olevat siemenet ovat itäneet ja kasvu on hyvällä mallilla. Maltan tuskin odottaa kun pääsemme herkuttelemaan omilla porkkanoilla, retiiseillä, salaateilla, pavuilla, mustajuurilla, nauriilla, punajuurilla jne..

 

Olemme luomupuutarhureita. Käytämme puutarhassamme ainoastaan luomulannoitteita ja maanparannusaineita: kanankakkaa, maatunutta hevosenlanta-turveseosta sekä omien kompostien tuotoksia. Lisäksi keväisin puutarha saa aimo annoksen kalkkia, sekä uunien ja pergolan sipulikaminan tuhkat leviätämme myös pihalle ympärivuoden.

Keittiötarhan ja kadun väliselle alueelle tein uuden kukkapenkin tai oikeastaan laajensin siinä olevaa penkkiä lisäämällä syvyyttä siihen noin metrin ja tekemällä etureunasta kauniisti kaartuvan. Henri viimeisteli sen upealla kanttauksella. Penkissä kasvaa erilaisia perennoja, sormustinkukan taimia ja heitin sinne keväällä noin 1000 erilaista unikon siementä yksi- ja monivuotisia. Saa nähdä millainen penkistä ajan kanssa tulee.

Chilit ovat olleet tähän asti koko ajan “kasvihuoneolosuhteissa” kuistilla. Vaihtelevista säistä johtuen näin saa ollakin. Nyt parissa kolmessa suurimmassa taimessa on jo kukkanuput ja kun chilit alkavat itämään siirrän ne ulkoportaille hyönteisten saataville pölyyntymisen varmistamiseksi. On tärkeää, että chilit ovat ilmavassa mullassa: joko kaktusmultaa tai hiekan/soran ja mullan sekoituksessa. Itse lannoitan näitä joitakin kertoja kesässä veteen liotetulla kanankakkaseoksella. Sato on ollut runsas joka ikinen vuosi.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)