Huussin sisustaminen – huussiprojekti valmis

Kesäpaikkamme uusi huussirakennus ja siihen liittyvä kokonaisuus on valmista.  Työlista pienenee ainakin siltä osin.

Huussin maalaus:

– valkoiset osat: nurkkalaudat, oven ikkuna ristikoineen yms. valkoisella pellavaöljymaalilla

– huussirakennus harmaannutettiin rautavihtrillin ja veden seoksella. Jo parissa-kolmessa viikossa on saatu näin hyvä ja harmaa lopputulos. Halusimme rakennuksen istuvan vanhaan miljööseen, jossa kaikki piharakennukset ovat upean harmaita. Vihtrillivedellä tätä harmaantumisen prosessia voi jouduttaa huomattavasti. Muutamassa kuukaudessa huussi saavuttaa “lopullisen” harmaantumisen

huussirakennus

– sisämaalauksen tein sävyttömän pellavaöljymaalin ja sinisen jauhepigmentin avulla. Seinistä tuli kauniin kuultosiniset. Sanotaan, että sininen väri puuceen sisällä auttaisi karkottamaan mahdollisia kärpäsiä yms. Mene ja tiedä – mutta sininen on perinteinen huussin sisäväri.

Huussirakennuksemme on Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen Puu-Cee 1,6 m2. Rakennus oli helppo kasata ja Biolan kompostihuussin asentaminenkin sujui sutjakkaasti, lue juttu tästä.

Huussin sisustaminen:

– Huusin sisustaminen on mukavaa, onpahan mitä katsella siellä käydessään. Muutoinkin kun olen innokas sisustaja, halusin huussista omannäköisen ja persoonallisen. huussin sisustus

Takaseinällä on vanhaan vessanpöntökanteen tekemäni kollaasi (tai mikä lie), vanhan “näsdukar” pussukka seinällä voi kätkeä vaikka lehden sisäänsä, vararullat roikkuvat vanhassa ämpärinkahvassa seinällä, hyllyllä on vanhoja pulloja ja suutarinlestejä (jotka liittyvät tähän kesäpaikkaamme) ja ovessa on tietysti pitsiverho.

huussin ovi  huussin somistus

Mikä hienointa, tässä huussissa on myös valot!. Ulkona on aurinkokennovalo liikkeentunnistimella, ja asensimme myös huussin sisään valon. Meillä oli ostettuna aurinkokennovalaisin, jossa itse aurinkopaneeli on 5 m johdon päässä. Se mahdollistaa valaisimen sijoittamisen sisälle ja itse paneelin asensimme katon harjalle. Tässäkin on liikkeentunnistin ja valo syttyy huussin sisälle astuessa. Mukava käyttöä parantava lisä.

huussi sisältä

Biolanin kompostihuussin eteen nikkaroin pienen jakkaran. Lattialle päädyin leikkaamaan ns. eteis/käytävämatosta palan, ja sitä samaa riitti suikale myös itse jakkaralle. Kompostikuivikkeet säilytän vanhassa sinkkiämpärissä.

huussi biolan

Käsienpesupiste:

Halusin huussin yhteyteen ehdottomasti mahdollisuuden käsienpesuun, sillä huussi sijaitsee aivan eri puolella tonttia kuin missä on sauna. Huussin koosta johtuen käsienpesupisteen paikaksi valikoitui ulkoseinä. Pesupiste tarvitsi vesisäiliön hanalla, lavuaarin tai vatisysteemin sekä koukun pyyhkeelle.

käsienpesupaikka käsienpesupiste

Etsin talvella pitkään sopivaa vesisäiliötä. Useimmat säilöt joita kaupoista löytää näyttää olevan tehdyt lähinnä vain koristeeksi, materiaalit ovat heppoisia ja vesihanat aivan onnettomia. Kriteereinä oli se, että säiliön tulisi olla riittävän iso, jottei sitä tarvitse jatkuvasti täyttää. Hanan halusin olevan laadukas, eikä mikään rimpula. Ja kolmas tärkeä asia oli säiliön ulkonäkö – sen tuli olla tyyliin sopiva.

Tämän upean sinkkisen vesisäiliön löysin Hortex Oy:n valikoimista. Siihen mahtuu vettä peräti 40 litraa. Hana on todella jämäkkä, ja selvästi koko säiliö on tehty nimenomaisesti käyttöä varten eikä vain somisteeksi. Näin kookasta vesisäiliötä en ole löytänyt muiden valikoimista. Sinkki on myös yksi mielimateriaaleistani joka istuu hyvin vanhaan tyyliin. Nikkaroimme jämäpaneeleista kannen vesisäiliölle, jottei sadevedet, roskat yms. pääse sinne.

vesisäiliö vesisäiliö ja pesupiste

Vesisäiliön alle sijoitimme vanhan vatitelineen ja kauniin vanhan ruusuisen emalivadin. Seinälle vielä pyyhekoukku ja pyyhe, ja saippuapullo paikoilleen. Kyllä nyt kelpaa pestä käsiä.

vesisäiliö ja ruusuvati käsienpesupiste

Huussin oven eteen asennettiin vielä muutama betonilaatta, ja yksi sellainen myös pesupisteelle. Jes, tämä projekti on valmis.

huussirakennus käsienpesupaikka

Huussin sisustaminen on mukavaa puuhaa jossa voi käyttää mielikuvitustaan rajattomasti. Voi kun samalla innolla ja persoonallisuudella sekä rohkeudella sisustettaisiin sisävessojakin.

10 kommenttia

 1. Kyllä kelpaa kyykkiä! Erikoisesti viehätti lestit hyllyllä. Onhan kyläsuutari asunut pihapiirissä.

 2. On tyylikäs,ei ihme vaikka unohtuisi lehtiä lukemaan ja käsienpesupaikka
  on varmaan toimiva eikä vesi heti lopu

 3. Kylläpä on kaunis.

  • Hei, Kiitos kommentistasi. Kiva että on muunkin kuin meidän mielestä ilo silmälle 🙂

 4. Hei, mitä maalia tässä on käytetty, entä muistatko väripigmenttiä: “sisämaalauksen tein sävyttömän pellavaöljymaalin ja sinisen jauhepigmentin avulla. Seinistä tuli kauniin kuultosiniset.

  • hei. käytin perinteisiä pellavaöljyä ja sinistä jauhepigmenttiä sisäseinien maalaamisessa.

 5. Kiitos.
  Et varmaan muista merkkiä? Kävin yhdessä maalikaupassa ja siellä kysyin heidän pellavaöljymaalistaan, niin sanoivat että jos siihen laittaa väripigmenttiä, niin se tulee kokonaan peittäväksi silloin, eli ei tule läpikuultavaa jälkeä. Tämän vuoksi ajattelin että jos muistat mikä merkki tuo teidän käyttämänne oli.

  • Hei. Kyseessä oli muistaakseni Uulan todellakin väritön pellavaöljymaali. Sekoitin pieneen tilkkaan tuota sinistä jauhepigmenttiä ja sen sitten koko maaliin. Maali oli ennen sävytystä todellakin vain sellaista öljyn väristä ja siitä tuli kuultava, kuten lopputuloskin. Muistini mukaan väritön pellavaöljymaali oli jokin poistokorilöytö.

   Tee se itse jos ei kaupasta saa.

   Tällaisen tiedon löysin pellavaöljymaalista / lähde http://www.perinnemestari.fi/index.php?id=65&id2=83&id3=104)

   “Tummat sävyt tehdään vain vernissasta ja pigmentistä, eli vain vaaleat sävyt pohjautuvat valkoiseen pigmenttiin. Maalikauppa tekee nykyään kaikki sävyt valkoiseen pohjamaaliin, mutta miksi tehdä ensi valkoista ja sitten siitä sinistä? ”

   “Vuosikymmenten aikana pellavaöljyn teko ja pigmenttiaineet ovat muuttuneet, eli täydellistä toisintoa vanhasta maalista on lähes mahdoton tehdä. Jos nyt haluaa tehdä ”perinnemaalia”, niin sen runkona on puristetuista pellavansiemenistä saadusta öljystä keitetty vernissa, valkoinen pigmentti joka tekee maalista peittävän ja värillinen pigmentti. “

 6. Kiitos paljon avustasi, tämä auttaa paljon kun kokeilen itse uuteen huussiimme saada kuultavaa sävyä sisälle, Uulan maalia käytimme ulkoseiniinkin ja tiedämme sen hyvälatuiseksi.

  • Kiva kuulla. Toivottavasti saat halutun lopputuloksen, tsemppiä projektiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.