Huussin sisustaminen – huussiprojekti valmis

Kesäpaikkamme uusi huussirakennus ja siihen liittyvä kokonaisuus on valmista.  Työlista pienenee ainakin siltä osin.

Huussin maalaus:

– valkoiset osat: nurkkalaudat, oven ikkuna ristikoineen yms. valkoisella pellavaöljymaalilla

– huussirakennus harmaannutettiin rautavihtrillin ja veden seoksella. Jo parissa-kolmessa viikossa on saatu näin hyvä ja harmaa lopputulos. Halusimme rakennuksen istuvan vanhaan miljööseen, jossa kaikki piharakennukset ovat upean harmaita. Vihtrillivedellä tätä harmaantumisen prosessia voi jouduttaa huomattavasti. Muutamassa kuukaudessa huussi saavuttaa “lopullisen” harmaantumisen

– sisämaalauksen tein sävyttömän pellavaöljymaalin ja sinisen jauhepigmentin avulla. Seinistä tuli kauniin kuultosiniset. Sanotaan, että sininen väri puuceen sisällä auttaisi karkottamaan mahdollisia kärpäsiä yms. Mene ja tiedä – mutta sininen on perinteinen huussin sisäväri.

Huussirakennuksemme on Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen Puu-Cee 1,6 m2. Rakennus oli helppo kasata ja Biolan kompostihuussin asentaminenkin sujui sutjakkaasti, lue juttu tästä.

Huussin sisustaminen:

– Huusin sisustaminen on mukavaa, onpahan mitä katsella siellä käydessään. Muutoinkin kun olen innokas sisustaja, halusin huussista omannäköisen ja persoonallisen.

Takaseinällä on vanhaan vessanpöntökanteen tekemäni kollaasi (tai mikä lie), vanhan “näsdukar” pussukka seinällä voi kätkeä vaikka lehden sisäänsä, vararullat roikkuvat vanhassa ämpärinkahvassa seinällä, hyllyllä on vanhoja pulloja ja suutarinlestejä (jotka liittyvät tähän kesäpaikkaamme) ja ovessa on tietysti pitsiverho.

Mikä hienointa, tässä huussissa on myös valot!. Ulkona on aurinkokennovalo liikkeentunnistimella, ja asensimme myös huussin sisään valon. Meillä oli ostettuna aurinkokennovalaisin, jossa itse aurinkopaneeli on 5 m johdon päässä. Se mahdollistaa valaisimen sijoittamisen sisälle ja itse paneelin asensimme katon harjalle. Tässäkin on liikkeentunnistin ja valo syttyy huussin sisälle astuessa. Mukava käyttöä parantava lisä.

Biolanin kompostihuussin eteen nikkaroin pienen jakkaran. Lattialle päädyin leikkaamaan ns. eteis/käytävämatosta palan, ja sitä samaa riitti suikale myös itse jakkaralle. Kompostikuivikkeet säilytän vanhassa sinkkiämpärissä.

Käsienpesupiste:

Halusin huussin yhteyteen ehdottomasti mahdollisuuden käsienpesuun, sillä huussi sijaitsee aivan eri puolella tonttia kuin missä on sauna. Huussin koosta johtuen käsienpesupisteen paikaksi valikoitui ulkoseinä. Pesupiste tarvitsi vesisäiliön hanalla, lavuaarin tai vatisysteemin sekä koukun pyyhkeelle.

Etsin talvella pitkään sopivaa vesisäiliötä. Useimmat säilöt joita kaupoista löytää näyttää olevan tehdyt lähinnä vain koristeeksi, materiaalit ovat heppoisia ja vesihanat aivan onnettomia. Kriteereinä oli se, että säiliön tulisi olla riittävän iso, jottei sitä tarvitse jatkuvasti täyttää. Hanan halusin olevan laadukas, eikä mikään rimpula. Ja kolmas tärkeä asia oli säiliön ulkonäkö – sen tuli olla tyyliin sopiva.

Tämän upean sinkkisen vesisäiliön löysin Hortex Oy:n valikoimista. Siihen mahtuu vettä peräti 40 litraa. Hana on todella jämäkkä, ja selvästi koko säiliö on tehty nimenomaisesti käyttöä varten eikä vain somisteeksi. Näin kookasta vesisäiliötä en ole löytänyt muiden valikoimista. Sinkki on myös yksi mielimateriaaleistani joka istuu hyvin vanhaan tyyliin. Nikkaroimme jämäpaneeleista kannen vesisäiliölle, jottei sadevedet, roskat yms. pääse sinne.

Vesisäiliön alle sijoitimme vanhan vatitelineen ja kauniin vanhan ruusuisen emalivadin. Seinälle vielä pyyhekoukku ja pyyhe, ja saippuapullo paikoilleen. Kyllä nyt kelpaa pestä käsiä.

Huussin oven eteen asennettiin vielä muutama betonilaatta, ja yksi sellainen myös pesupisteelle. Jes, tämä projekti on valmis.

Huussin sisustaminen on mukavaa puuhaa jossa voi käyttää mielikuvitustaan rajattomasti. Voi kun samalla innolla ja persoonallisuudella sekä rohkeudella sisustettaisiin sisävessojakin.

Kerro muillekin:

15 Comments

 • MaLi Heinonen

  Kyllä kelpaa kyykkiä! Erikoisesti viehätti lestit hyllyllä. Onhan kyläsuutari asunut pihapiirissä.

 • Sirkka-Liisa Koivula

  On tyylikäs,ei ihme vaikka unohtuisi lehtiä lukemaan ja käsienpesupaikka
  on varmaan toimiva eikä vesi heti lopu

 • Taija

  Hei, mitä maalia tässä on käytetty, entä muistatko väripigmenttiä: “sisämaalauksen tein sävyttömän pellavaöljymaalin ja sinisen jauhepigmentin avulla. Seinistä tuli kauniin kuultosiniset.

 • Taija

  Kiitos.
  Et varmaan muista merkkiä? Kävin yhdessä maalikaupassa ja siellä kysyin heidän pellavaöljymaalistaan, niin sanoivat että jos siihen laittaa väripigmenttiä, niin se tulee kokonaan peittäväksi silloin, eli ei tule läpikuultavaa jälkeä. Tämän vuoksi ajattelin että jos muistat mikä merkki tuo teidän käyttämänne oli.

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Kyseessä oli muistaakseni Uulan todellakin väritön pellavaöljymaali. Sekoitin pieneen tilkkaan tuota sinistä jauhepigmenttiä ja sen sitten koko maaliin. Maali oli ennen sävytystä todellakin vain sellaista öljyn väristä ja siitä tuli kuultava, kuten lopputuloskin. Muistini mukaan väritön pellavaöljymaali oli jokin poistokorilöytö.

   Tee se itse jos ei kaupasta saa.

   Tällaisen tiedon löysin pellavaöljymaalista / lähde http://www.perinnemestari.fi/index.php?id=65&id2=83&id3=104)

   “Tummat sävyt tehdään vain vernissasta ja pigmentistä, eli vain vaaleat sävyt pohjautuvat valkoiseen pigmenttiin. Maalikauppa tekee nykyään kaikki sävyt valkoiseen pohjamaaliin, mutta miksi tehdä ensi valkoista ja sitten siitä sinistä? ”

   “Vuosikymmenten aikana pellavaöljyn teko ja pigmenttiaineet ovat muuttuneet, eli täydellistä toisintoa vanhasta maalista on lähes mahdoton tehdä. Jos nyt haluaa tehdä ”perinnemaalia”, niin sen runkona on puristetuista pellavansiemenistä saadusta öljystä keitetty vernissa, valkoinen pigmentti joka tekee maalista peittävän ja värillinen pigmentti. “

 • Taija

  Kiitos paljon avustasi, tämä auttaa paljon kun kokeilen itse uuteen huussiimme saada kuultavaa sävyä sisälle, Uulan maalia käytimme ulkoseiniinkin ja tiedämme sen hyvälatuiseksi.

    • Henni - Puutarha49

     Hei. Hankinnasta on jo aikaa kulunut, mutta jos en ihan väärin muista niin taisi olla silloin Clas Ohlsonin valikoimista. On toiminut todella hyvin v. 2015 saakka, emmekä ole joutuneet vaihtamaan edes akkuparistoja tähän mennessä. Ulkopuolelle asennettava aurinkopaneeli on kätevä kun itse valaisimen voi tosiaan tuoda sisäpuolelle.

 • Johanna

  Kiitos, kun olet jakanut tietoa huussiprojektistasi. Mekin olemme kunnostamassa huussia tänä kesänä. Olen saanut inspiraatiota kuvistasi.

  Miten tuo Hortexin vesisäiliön hana toimii? Oletteko yhä tyytyväisiä tähän ratkaisuun? Entä mitä teette käytetylle käsipesuvedelle?

  Voisitko julkaista huussistasi kuvan nyt kun sen seinät ovat jo harmaantuneet lopulliseen sävyynsä. Mielenkiintoista nähdä, miltä paikka näyttää, kun se on asettunut ympäristöönsä.

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos Johanna. Onpa kiva kuulla että kuvat ovat inspiroineet 🙂 Yritän napata kuvan huussista lähiaikoina, kun siellä seuraavan kerran käymme. Kaunis harmaa on seinistä tullut. Hortexin vesihana on metallia (!), mitä aika harva on ja toimii edelleen moitteetta. Käytössä meillä on biologisesti hajoava saippua ja kaadamme pesuvedet lähellä olevaan kompostikasaan, vettähän ei kerralla vatiin kauheasti tule.

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Tässä pari kuvaa huussin seinästä, kuvattu nyt toukokuussa 2019:

   Huussirakennus v. 2019

   Huussin seinän hirsi

   Näin neljässä vuodessa huussirakennuksen hirsi, joka on käsitelty v. 2015 rautavihtrillillä on upean harmaa. Kaunis harmaa sävy tuli jo ensimmäisenä kesänä, ja tässä tosiaan nykytila. Voin suositella vihtrillikäsittelyä lämpimästi. Helppo tehdä ja luonnollinen lopputulos.

   Mukavaa huussiprojektia 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)