Uusi huussi ja kompostikäymälä

Tilasimme jo aikaisin keväällä uuden huussirakennuksen ja kompostikäymälän kesäpaikalle. Siellä oleva huussi oli melko karmea – ajoi toki asiansa, mutta auttamatta ajastaan jäljessä ja koko vanha rakennus odottaakin nyt purkamista kun uusi huussi saatiin kasattua ja asennettua.

Ostimme ns. valmiin kevythirsisen huussirakennuksen Teuvan Mökki- ja Sorvituotteelta. Etsin pitkään netistä sopivan kokoista, ennenkaikkea kivan näköistä, järkevällä toimituspaketilla olevaa ja kohtuuhintaista huussia. Puuceen koko on 1,6 neliötä. Huussi saapui kesäpaikallemme autotienvarteen siistissä sään suojatussa paketissa, joka sisälsi kaiken tarvittavan paitsi kattohuovat/pellit – ne olisi voinut ostaa lisämaksusta, mutta meillä oli peltejä kattoa varten.

Purimme paketin tulevalle asennuspaikalle, ja Henri teki huussirakennuksen perustukset valmiiksi. Huussiin ostimme Biolan Kompostikäymälän  sillä se on tilava, käyttökokemusten mukaan hajuton, toimii samalla myös keittiöjätteen kompostorina – kaikki meille tärkeitä valintakriteerejä.

Biolan Kompostikäymälä vaikutti perustusten ja huussin sijoituspaikan valintaan. Kompostikäymälässä on tyhjennysluukku takana (tai sen voi sijoittaa sivulle). Käymäläpönttö sijoitetaan puoliksi lattian alle. Lisäksi kompostikäymälään laitetaan ns. suoltonestekanisteri, joka tulisi sijoittaa huussin taakse loivaan alamäkeen tai vaihtoehtoisesti sen voi kaivaa maahan, mikä on hyvä vaihtoehto tasaisella maalla. Pyrimme itse löytämään sellaisen paikan, joka luontaisesti viettää alaspäin. Huussin kulmiin tuli harkot, niiden päälle huopapalat (jotta harkkoon maasta nouseva kosteus ei nouse puuosiin). Ristimittaus on tärkeää! Sitten asensimme ensimmäiset kevythirret paikoilleen.

Itse huussin kasaus oli helppoa ja melko nopeaakin, kuin legotaloa kasaisi. Paketissa oli tietysti kasausohjeet, joita noudattamalla rakennus nousi muutamassa tunnissa.

Kevythirsissä on pontit ja lovetukset, joilla hirret yhdistyvät toisiinsa. On tärkeää huomioida, että pontista ei auta hakata vasaralla (menee rikki), vaan apuna täytyy käyttää puukalikkaa tms. Sahasimme harjavarresta sopivat pätkät joilla homma sujui näppärästi.

Huussirakennukseen kuuluu lautalattia, ja lattiaponttien asentamiseksi oikein sovitimme kompostikäymälän sisälle.

Kun pontit oli paikallaan saatoimme naputella lattilankut paikoilleen. Ovielementti saatiin helpohkosti paikoilleen, ja kattolautojen kiinnittäminen alkoi.

Lattian asentamisen jälkeen otimme Biolan Kompostikäymälä- paketista sabluunan, jolla tehdään sopivan kokoinen reikä lattiaan kompostikäymälän pönttöä varten. Sabluunan avulla leikkasimme lattiaan pistosahalla aukon, johon nostimme kompostikäymälän. Kattoon tehtiin reikä korvausilmaputkea varten, joka oli myös kompostikäymäläpaketissa valmiina.

Kompostikäymälän asentaminen oli todella helppoa. Pönttö sujahti paikalleen. Huussin takana on sen tyhjennysluukku, ja putki johtaa suoltonestesäiliöön, jonne mahdollinen ylimääräinen neste kerääntyy. Siihen voi vaikuttaa käyttämällä riittävästi kompostikuiviketta.

Katto viimeisteltiin valmiiksi, laitoimme kattopuiden päälle ensin huovan, siihen koolaukset ja niiden päälle kattopellit sekä harjapellin. Komea on! Nyt huussirakennus odottaa vielä maalausta niin sisältä kuin ulkoakin sekä sisustamista. Suojasin lattian muovilla kunnes se saadaan maalatuksi. Huussin sivuseinälle laitamme käsienpesupisteen ulkomaalauksen jälkeen, siihen onkin kiva idea josta kerron myöhemmin.

Tällainen kompostikäymälä pönttö/astia löytyy nyt huussiin upotettuna.
Tällainen kompostikäymälä pönttö/astia löytyy nyt huussiin upotettuna.

Huussirakennuksen ja kompostikäymälän asentamiseen meni kaikkinensa yksi viikonloppu. Nyt se on käyttöönotettu ja olemme todella tyytyväisiä. Vessakokemus parani melkoisesti ja täällä on miellyttävä käydä.

  • istuinkannessa on korvausventtiili, joka säätää käymälän tuuletusta. Kesällä auki ja tavella kiinni.
  • lämpöeristyksen ansiosta kompostoitumien on tehokasta ja jäte painuu kasaan tuoden sitä kautta lisää tilaa säiliöön

Biolan Kompostikäymälän käyttö:

  • ennen käyttöönottoa pohjalle laitetaan noin 5 cm:n kerros (n. 20 l) kuiviketta (paketissa oli 2 säkkiä mukana)
  • jokaisen asioinnin jälkeen säiliöön laitetaan  kompostikuiviketta
  • lämpöeristyksen ja jyrsijäsuojatun rakenteen vuoksi kompostikäymälään voi laittaa myös keittiöstä tulevat biojätteet (meille ihan loisto juttu, sillä emme tarvitse kesäpaikalle enää erillistä lämpökompostoria, vaan puutarhajätteet kompostoituvat kasoissa ja keittiöjätteet käymälässä). Tuloksena erinomaisen ravinteikasta multaa!
  • käymälää tyhjennetään takaa tyhjennysluukusta. Huomioitavaa on, että se ei ole valmista multaa, vaan vaatii jälkikompostoinnin kehikossa tms. “ylivuotiseksi”, ennenkuin sitä voi antaa kasveille.

Kyllä nyt kelpaa, onni on pieni multatehdas tässäkin muodossa. Ja hassua, kuinka hyvälle uusi huussi (siis puu) tuoksuu.. Tämän huussin pitäisi olla hajuton, kunhan kaikki käyttäjät muistavat sen kuivikkeen 😀 Palailen käyttökokemuksiin kesän aikana ja kerron huussin tuunauksesta (maalaaminen, käsienpesupaikka jne) kunhan etenemme sillä saralla.

Ja olisihan huussirakennuksen voinut rakentaa itse pitkästä tavarasta, mutta kun työmaata ja remontteja on loputon lista kesäpaikalla halusimme tässä päästä helpolla – ja helpostihan kaikki sujuikin. Kaiken kaikkiaan vaivaton ratkaisu.

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)