Hommia kotipuutarhassa

Kulunut viikko on edistänyt kevättä vauhdikkaasti. Lunta ei enää pihallamme ole missään. Ensimmäiset kevään kukat ovat nousseet maasta ja versoja nousee sieltä täältä. Myös raparperi kurottelee kohti valoa ja lämpöä.

Tämä vuodenaika on puutarhassa kiireinen; on paljon haravoitavaa, siistittävää, leikattavaa, silputtavaa..

Huh. Kiirettä lisää meillä tänä vuonna talomme maalausurakka jota parhaillaan teemme. Ei nimittäin ole nopeaa maalata tällaista rintamiestaloa, jossa päätykolmiot ovat yli 8 metrin korkeudessa. Apuvälineitä tarvitaan. Saimmekin esikoisemme kaverinsa kanssa auttamaan pihan puuhissa tänään ja itse vietimme sen maalisudin varressa. Homma jatkuu tosin huomenna ja vielä muinakin ajankohtina.

Pojat silppusivat okasilppurilla hurjat määrät leikattuja pensaiden oksia. Niiden silppuamiseen meni useampi tunti vaikka meillä onkin tehokas ja paksujakin oksia syövä oksasilppuri. Nyt on mukavasti haketta omasta takaa. Osan laitoimme pensasaitojen tyvelle ja osan säästän kompostia varten. Teen siitä oman kuivikkeen kompostia varten sekoittamalla sen turpeeseen.

Olemme hieman uudistamassa raja-aitojamme parista paikasta. Toisessa näissä paikoissa on monilajinen aita josta päätimme poistaa marja-aroniat sekä ruusut. Syy tähän on se, että ruusu siirtyy ikävästi naapurin puolelle ja koska siinä on vielä koirien verkkoaita välissä on siitä huolehtiminen ja leikkaaminen varsin hankalaa. Marja-aroniasta taas en oikein pidä ulkonäöllisesti, ja se vie varsin paljon tilaakin. Tilalle laitamme tuijia aiempien jatkoksi. Niistä saa komean ikivihreän aidan joka pysyy näppärän kapeana. Kovin korkeaa emme tähän halua, sellainen vain joka on helppo leikata ilman jakkaroita tms. joten tuijista se kasvaa nopeasti.

Kovin autiota on kun pensasaidat on leikattu alas. SIlppuriin päätyi valtavat oksaniput. Tilalle laitamme tähän tuijia.

Toisaalla poistimme hopeapajuja, jotka olivat pensasmaisia. Niiden on tarkoitus rajata näkymiä mutta ne istutettiinkin aikanaan vain väliaikaisiksi. Paju on kätevä kun se kasvaa niin vauhdikkaasti. Väleihin laitoimme hidaskasvuisempia havuja joiden on nyt aika saada enemmän tilaa. Leikkasimme pajut pois ja aion torjunta-aineella varmistua siitä, etteivät lähde vesomaan uudelleen.

Hankin reilu viikko sitten myös laatikollisen orvokkeja. Tämä ihastuttava pupu ja kukkaistustus ilahduttaa ulko-oven läheisyydessä.

Kadulla kulkijoita ilahduttamaan laitoin myös oman ruukun istutuksineen. Toivottavasti säästyy ilkivallalta, ensimmäinen viikko on mennyt ongelmitta. Nyt tässä on kevätkukkijoita, kesäksi sitten laitan kesäkukkia. Ruukkuistutuksilla on helppo vaihtaa ilmettä, väriä ja tunnelmaa.

Valmistaudun myös siirtämään taimia kohti kasvihuonetta. Ihan vielä en lasiseen kasvihuoneeseemme niitä henno laittaa – yöt ovat varsin kylmiä ja yöpakkasiakin esiintyy jonkin verran. Haluan kuitenkin taimet sisäpöydiltä pois ja hyödyntämään kirkkaan kevätauringon maksimaalisesti. Siihen olen keksinyt ratkaisun hyllyllisistä muovikasvihuoneista. Minulla on niitä kaksi ja tähän aikaan vuodesta nostan ne kylmälle kuistillemme ja täytän ne taimilla. Siinä niillä on valoa ja lämpöä – ja jonkin ajan karaistumisen ja kevään lämpöjen tullessa jatkavat siitä matkaa kasvihuoneeseen ja lopullisille kasvupaikoilleen.

Nautinnollista viikonloppua puutarhassa!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)