Helsingin Kevätpuutarha- messujen anti

Eilisen päivän vietimme Helsingin Messukeskuksessa Kevätpuutarha- messuilla. Väkeä riitti vaikka kyseessä oli nelipäiväisten messujen viimeinen päivä. Messuosastoista suurin osa oli erilaisia taimia, kukkia, sipuleita tai mukuloita myyviä liikkeitä. Puutarharakentaminen oli myös vahvasti esillä kasvihuoneiden, erilaisten piharakennusten ja pihan katteiden (kivet ym.) muodossa.

Yleiskoristelualue oli mukava, mutta mielestämme kuitenkin hieman vaisu – toki muutamia ihania ideoita sieltäkin tuli bongattua:

Rajaukset antavat pihaan huolitellun ilmeen.

Mahtava lasimosaiikkityö, tälläinen laattapolulla olisi kaunis! Ja tässä verraton kierrätysidea: kuormalavoista viherseinä (A-mallinen seinäke).

Messuosastoja oli runsaasti, niin paljon että jaloissa kyllä tuntui päivän kiertely pitkin Messukeskusta. Ihmettelimme missä olivat kaikki puutarhatyökalukauppiaat ja esittelijät? Joko emme niitä löytäneet tai sitten heitä ei juuri ollut. Puutarhatyökaluilla tarkoitan haravoita, kitkentätyökaluja, lapioita, talikkoja  yms. Mielestämme selkeä puute messutarjonnassa, sillä meilläkin oli ostoslistalla muun muassa kanttausrauta joka jäi ostamatta kun tarjoajaa ei ollut. Puutarhan työkalut ovat ehdottoman tärkeitä jokapäiväisessä möyrimisessä puutarhassa, joten erikoista että ne niin selkeästi messuilta puuttuivat.

Biolanin osastolta löysimme ratkaisun kuistiviljelylle. Kasvusäkeillä luvataan mahtava tomaattisato (kuulema jopa 30 kg/säkki) ja kun kasvusäkki varustetaan kastelualtaalla ei tarvitse huolehtia edes päivittäisestä kastelusta vaan systeemi sallii muutaman poissaolopäivänkin. Kastelualtaan ideana on kapillaari-ilmiön avulla nostaa vesi kasvien käyttöön, tutummin tästä voisi puhua kait altakastelu-altaana. Mainio idea! Kasvusäkit ovat istutusvalmiita säkkejä, jossa on taimien tarvitsema varastolannoitus valmiina. Vaikuttaa helpolta ja vaivattomalta. Näillä tulemme toteuttamaan oman kuistiviljelymme (kasvihuoneviljelyä kuistilla) josta kerroimme aiemmin: klik . Tällä hetkellä kuistilla on vielä liian viileä, joten hetki täytyy malttaa ennenkuin ryhdymme tuumasta toimeen. Sitä odotellessa on minulla työn alla ulkoisen ilmeen kohotus – kuistin sisäseinät saavat valkoisen maalin myötä uuden raikkaan ilmeen.

Biolan kastelualla
Kasvusäkki ja kasteluallas
Kasteluallas

Muutamia mukavia löytöjä teimme jotka päätyvät tulevaisuuden hankintalistallemme. Esimerkiksi tämä letkukela, jossa on letkunkelausautomatiikka. Systeemiä saa eripituisenä, pisin taisi olla 40 metriä. Tämän avulla voisi sanoa hyvästit pitkin pihaa kiemurtelevalle vesiletkulle.

letkukela
letkukela

Vielä muutama vuosi sitten pidimme kasvihuonetta inhokkina, jollaista emme ikinä haluaisi. Mutta niin vain omien avomaatomaattien makuun hullaantuneena ja chilejä kasvattaneena on kasvihuoneen hankinta tullut ajatuksiin, ja viimeinen niitti taisi olla se kun bongasimme englantilaisia kasvihuoneita netistä jotka ovat puutarhan komistuksia eivätkä rumiluksia. Ulkonäöllä on tässä kohtaa meille väliä, käytettävyyttä unohtamatta. Kasvihuone on osa puutarhaa, ja siksi haluamme sen osuvan tyylillisestikin nappiin.

Unelmia täyttämään löytyi Halls Magnum kasvihuone, aah!. Ilmankos emme olleet sitä aiemmin bonganneet, sillä kyseessä on uutuus Englannista joka on vasta tullut markkinoille. Kasvihuonetta myy verkkokaupassaan Kivikangas Oy. Kasvihuoneella pitää olla mielummin runsaasti kuin niukasti kokoa (erityisesti korkeutta), ehdottamasti leveä oviaukko josta vaivatta pääsee kottikärryillä ja mielestämme ainoa oikea kasvihuoneen materiaali on lasi. Tämä Halls Magnum kasvihuone on kooltaan reilut 8 m2 ja se on hinnaltaan kukkaroystävällinen. Kasvihuone koostuu melko pienistä lasi (tai kennolevy) elementeistä joten omaa perhettämmekin ajatellen on kätevää se, että jos lasten pihaleikeissä pallo rikkoo lasin ei kyseessä ole megavahinko sillä tällaisia laseja saa lasitusliikkeestä edullisesti. Runko oli jämäkkä ja rungon värin voi valita vihreästä tai alumiininvärisestä. Molemmilla on varmasti omat kannattajansa ja ne ovat klassisia kasvihuonevärejä – meidän suosikki on vihreä. Kaunis, vai mitä 🙂

Juliana kasvihuone
Juliana kasvihuone

Ostimme messuilta kassitolkulla erilaisia kasveja eri muodoissa: astiataimia, mukuloita, sipuleita, istukassipuleita yms. Viimeisen messupäivän tarjoukset houkuttivat.

Puutarhan käsityökalujen puuttumisen lisäksi kiinnitimme huomiota siihen että myyjät eivät olleet huomioineet isoja pihoja tai isompia hankintoja tekeviä – ehkä tänä päivänä on niin muodikasta viljellä ja kukittaa pienissä pihoissa ja parvekkeissa – mutta tarpeita ja ostajia on erilaisia, joten meille isompien määrien hankkijoillekin soisi olevan myös suoraan tarjouksia. Esim. suurin osa mukuloista ja sipuleista myytiin max. 6 tai 10 kpl myyntierissä. Rohkea myyjä rokan syö: tarjotkaa rohkeasti myös esim. 50 tai 100 kpl eriä!

Ostimme liljoja kolmessa eri värissä ja paria erilaista daaliaa.

Mukaan tarttui myös Hämeen maakuntakukka: Tarhakylmänkukka. Ja myyjän myyntipuheiden vakuuttamana tarhakriinumi. Juurimukulat voi istuttaa toukokuussa puutarhaan ja myyjä vakuutti erityisesti että tarhakriinumi talvehtii Suomessa joten siitä pitäisi tulla monivuotinen ilo. Kriinumin kukka näyttää melkolailla liljalta. Saa nähdä, hieman itse epäilen miten mahtaa kestää talvet.. Se jää nähtäväksi.

Henri sai täytettyä kasvitoiveensa ja tuliaisina kotiin lähti kaksi lumipalloheisi– pensasta. Lumipalloheisi kukkii todella näyttävästi kunhan on saavuttanut ensin hieman kokoa.

Erikoisuuksien puolelle mentiin tässä Pionihankinnassa. Ostimme Green Halo- nimisen pionin. Se juju on limenvihreässä kukinnossa joita on ylipäänsä kasvimaailmassa vähän, pioneissa vielä vähemmän. Pionivalikoima oli Pionien Koti– osastolla huikea, tuonne kannattaa muuten tehdä retki kesällä jos Turun suunnalla liikkuu – meillä jäi ajanpuutteen vuoksi viime kesän saaristoreissulla väliin, mutta harmitus paikattiin nyt. Pioni jää kuistille odottamaan lämpimämpiä kelejä ja ulos istuttamista.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Risto Loiva

    Hei! Kyllä siellä puutarhamessuilla todellakin näkemistä ja kokemista riitti yhdeksi sunnuntaipäiväksi mukuloista ja sipuleista tuli tavaraa ihan kantokuormallinen. Kyllä siellä oli yhdellä puutarhatyökaluosastolla, myös kanttausrauta. Itsellänkkään ei vielä ole kanttausrautaa, eikä oikein voinut haluamiaan työkaluja messuilta ostaa vaikka hyviä tarjouksia olikin,kun kasveista tuli kantamuksia ihan tarpeeksi. Täytynee katsella puutarhaliikkeistä työkaluvalikoimia, jos vaikka löytäisi sopivia kamppeita.

    Kevät terveisin: Risto Loiva

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)