Helmikuun puutarhatyöt

Lisännyt 2 kommenttia
Helmikuun puutarhatyöt

Puutarhatyöt helmikuussa? Niin, äkkiseltään voisi ajatella ettei niitä juurikaan ole. Ulkona on lunta (asuinpaikasta riippuen) – joten lumenluontia ja sen kaltaista arkipuuhastelua on tietysti, mutta löytyyhän sitä yhtä sun toista ihan “oikeaakin” puutarhapuuhaa kun ryhtyy asiaa miettimään.

Helmikuussa  kylvetään pitkän esikasvatusajan vaativia kasveja. Esikasvatettuna ne ehtivät kasvaa riittävästi – satoa tuottaviksi tai upeiksi kukkiviksi kasveiksi. Kylvöaikataulu on laadittu kasveille siten, että esikasvatusajasta saadaan riittävän pitkä jolloin sato aikaistuu. Suomen oloissa esikasvatus on monille kasveille ja vihanneksille välttämätöntä, siihen vaikuttaa myös maantieteellinen sijainti. Mitä pohjoisemmassa sitä enemmän tulee vihanneksia esikasvattaa sadon saamiseksi.

 

ESIKASVATETTAVAT ALKUVUODESTA:

 • pelargoni
 • orvokki
 • heliotrooppi
 • laventeli
 • rosmariini
 • chili
 • sitruunaruoho
 • munakoiso
 • latva-artisokka
 • kuukausi- ja puutarhamansikat
 • jättisipuli
 • purjo (lue vinkit tästä)

Olen jo kylvänyt chilin, mutta näin helmikuussa saatan laittaa pelargonioita ja kuukausimansikkaa. Täytyy käydä tutkimassa siemenvalikoimia. Siemeninä voi usein löytää sellaisia lajikkeita joita ei taimina saa. Purjon kylvämistä harkitsen vielä muutaman päivän – olen ollut niin epäonninen sen kanssa että meinaa vähän lannistaa. Kun ei lyijykynää paksumpaa saa sitten millään.

VIHERKASVIEN KEVÄTHUOLTO

Nyt on myös erinomainen aika huoltaa viherkasvit sisällä. Uusi multa, ehkä tilavampi ruukku ja lannoitetta – ja kasvit kiittävät. Valon määrä on lisääntynyt hurjasti ja tämä melko kovakin pakkasviikko on ollut todella aurinkoinen. Viherkasvit pitävät myös suihkuttelusta. Ihan konkreettinen suihkuun vieminen tai lehtien kosteapyyhintä poistaa samalla myös niille kertyneet pölyt. Myös ötökkätsekki kannattaa tehdä. Täältä tarkemmat vinkit kasvien keväthuoltoon.

KUUSIAIDAN KEVÄTLEIKKAUS

Helmikuu on erittäin hyvä ajankohta kuusiaidan leikkaamiselle. Se on kuusiaidan omistajan vuosittainen tärkeä toimenpide, jonka avulla saadaan aikaan komea aita. Ihan pieniä taimia ei ehkä pysty vielä lumen vuoksi leikkaamaan, mutta muutoin nyt alkaa olla hyvät ajat aloittaa tai varautua aloittamaan työ lähiviikkoina.

Kuusiaita kuntoon

SUUNNITTELE JA KARTOITA

Käy siemenpussit läpi ja tarkista niiden itävyyspäivämäärä, turhan tarkka ei kokemukseni mukaan tarvitse olla, mutta reilusti vanhentuneitakaan ei ehkä kannata laittaa – harmitus on melkoinen jos ne eivät idäkään. Istutusruukkuja voi kerätä kierrätyshengessä tai hankkia kaupasta tarvittavat valmiiksi. Multaa, lannoitetta, sumutinpullo – kaikki nämä voi laittaa valmiiksi jo ajoissa ja hankkia puuttuvat. Myös uusi viherkasvi tai leikkokimppu pöydällä piristää kummasti.

LOPUKSI…

Ilolla voin kertoa että meidän ulkoverhousremontti on valmistunut! Sillä on suora vaikutus monestakin näkökulmasta koko miljööseen ja puutarhaan joten viikonloppuna saatte nähdä kuvien kera miltä talomme näyttää. Remontti sujui todella mallikkaasti ja lopputulos on… U P E A!

Ihanaa pakkasviikkoa! 

2 kommenttia

 1. Kiitos vinkeistä, miksi sitä aina jättääkin kaiken liian myöhään keväälle. Olen saanut reilussa viidessä vuodessa komean kuusiaidan, täytyykin taas muistaa leikata.

  • Kiva kuulla! Nyt on hieman liian kylmää moniin ulkopuuhiin mutta eiköhän ne kelit tästä lauhdu. Kevättä kohti mennään hurjaa kyytiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.