Havujen suojaaminen kevätauringolta

Havujen suojaaminen kevätauringolta on tärkeää. Tässä postauksessa mainio kierrätysvinkki varjostushuppujen tekemiseen!

On taas se aika vuodesta kun havut olisi syytä suojata. Alkuvuosi on ollut pilvinen, mutta kyllä se aurinko sieltä pian tulee jolloin havujen suojaaminen kevätauringolta on välttämätöntä. Tässäkin asiassa kannattaa toimia ennenkuin tulee kiire tai havut ehtivät kärsimään. Muutoinkin puutarhapuuhien suhteen ei ole vielä niin hektistä etteikö tälle hommalle kannattaisi uhrata oma aikansa nyt. .

Jotta havukasvit selviävät kevään kovasta auringonpaisteesta jäisessä maassa tulee ne suojata kevätauringolta maalis-huhtikuussa.  Maan ollessa jäässä ei havu saa vettä ja alkaa haihduttamaan kuivuen helposti. Pahimmassa tapauksessa havukasvi kuivuu ja ruskettuu pystyyn.  Suojaus on erityisen tärkeää etenkin nuorille havukasveille. 

Kierrätysidea:

Varastosta siis esiin varjostuskankaat ja pussit, ja saahan niitä kaupastakin. Mutta kierrätyksen ystävänä kannatan uusiokäyttöä. Jos sinulta löytyy vanhoja kankaita (esim. verhoja, pöytäliinoja tms.) ja ompelukone, syntyy näistä aineksista KAUNIITA suojia havuille ihan muutamissa minuuteissa.

Havujen suojaaminen keväällä

Tarkoitukseen sopii lähes kaikki kankaat ohuista valoverhokankaista paksumpiin kankaisiin.  Leikkaa tarvittavan kokoinen pussi ja ompele/saumuroi se. Puolessakin tunnissa tekee melkoisen määrän näitä ja tämä jos mikä on edullista, maksaa vain oman vaivan. Pussin toinen pää jätetään avoimeksi, huppu vedetään havun päälle ja kietaistaan alaosasta narulla kiinni. Idea on erittäin toimiva, mutta myös ulkonäöllisesti ainakin omia silmiämme ihastuttava. Eikä  jää ohikulkijoilta huomaamatta :) Tässä siis jälleen yksi kierrätysidea ja nurkkiin kertyneet kankaat saavat uuden elämän.

Havujen suojaamisen voi tehdä myös varjostavana seinäkkeenä esim. tuija-aidalle. Pingota pari seivästä tms. joiden varaan pingotat varjostuskankaan, suoja tehdään tietysti sille puolelle josta aurinko paistaa ja kuumottaa havuja.

Pidä suojakankaat/verkot paikoillaan niin kauan, että routa on sulanut.

 

Aurinkoisia kevätpäiviä kelpaa odotella turvallisin mielin kun huput ovat paikoillaan. Tästä aiheesta kirjoitan joka vuosi, sillä valitettavan paljon näkyy ruskeiksi päässeitä havuja. Vanhojen verhojen muuntaminen varjostushupuiksi on myös mielestäni yksi parhaimmista kierrästysvinkeistä ja oivalluksistani. Hyötyä ja iloa silmälle yhtä aikaa.

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)