Havujen suojaaminen keväällä

NYT on oikea aika suojata pihapiirin havukasvit. Kevätaurinko on vihdoin alkanut paistamaan ja lämmittämään, vaikka lämpöisempiä säitä säätiedotusten mukaan olisi luvassa vasta pääsiäisen jälkeen.

Jotta havukasvit selviävät kevään kovasta auringonpaisteesta jäisessä maassa tulee ne suojata kevätauringolta maalis-huhtikuussa.  Maan ollessa jäässä ei havu saa vettä ja alkaa haihduttamaan kuivuen helposti. Pahimmassa tapauksessa havukasvi kuivuu ja ruskettuu pystyyn.  Suojaus on erityisen tärkeää etenkin nuorille havukasveille.

Miten sitten suojaaminen tehdään? Vaihtoehtoja on lukuisia, perinteisesti suojaaminen tehdään käärimällä havun ympärille säkkikangasta tai varjostusverkko. Kaupoissa myydään myös ns. varjostushuppuja. Suojaamisen voi tehdä myös varjostavana seinäkkeenä esim. tuija-aidalle. Pingota pari seivästä tms. joiden varaan pingotat varjostuskankaan, suoja tehdään tietysti sille puolelle josta aurinko paistaa ja kuumottaa havuja. Pidä suojakankaat/verkot paikoillaan niin kauan, että routa on sulanut.

Vinkkejä huputukseen annoimme jo viime keväänä, lue koko kirjoitus tästä.  Meillä on puutarhassamme lukuisia tuijia, joiden kevätsuojaus oli tehtävä. Oli yksittäisiä puita ja tuija-aitaa. Keksin ommella vanhoista verhoista, pöytäliinoista yms. kankaista eri näköisiä varjostuspusseja. Tarkoitukseen sopii lähes kaikki kankaat ohuista valoverhokankaista paksumpiin kankaisiin.  Leikkaa tarvittavan kokoinen pussi ja ompele/saumuroi se. Tunnissa tekee melkoisen määrän näitä ja tämä jos mikä on edullista, maksaa vain oman vaivan. Pussin toinen pää jätetään avoimeksi, huppu vedetään havun päälle ja kietaistaan alaosasta narulla kiinni. Idea on erittäin toimiva, mutta myös ulkonäöllisesti ainakin omia silmiämme ihastuttava. Eikä  jää ohikulkijoilta huomaamatta 🙂 Tässä siis jälleen yksi kierrätysidea ja nurkkiin kertyneet kankaat saavat uuden elämän.

Havut rivissä

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)