Onko haravoinnissa mitään järkeä?

Onko haravointi turhaa ja tarpeetonta?

Helsingin Sanomatkin kirjoitti aiheesta artikkelin tänä syksynä (klik) jonka ytimekäs viesti kuului, että piha haravoidaan yleensä siisteyden eikä tarpeen vuoksi.

Itse en välitä haravoinnista enkä vuosiin ole haravoinut kuin kriittisistä paikoista – sellaisista, joihin kasautuu lehtiä niin että ne ovat jalan alle liukkaita. Myös uudet sorapolut on haravoitu (kiitos lasten), niistä haluan humukseksi muuttuvat lehdet pois jotta käytävät pysyvät mahdollisimman puhtaina eivätkä tarjoa turhan hyvää maaperää rikkakasveille.

Lehdistä saa mitä parhainta maanparannusainetta ja kompostia. Haravoinnin sijaan me silppuamme lehdet yksinkertaisesti ajelemalla niiden päältä ruohonleikkurilla. Välillä lehtipaljous yllättää – kuten seuraavista kuvista näkyy. Kesäpaikalla on vanhoja valtavia puita ja lehtiä – nooh, niitähän riittää 😀

haravointi

Eihän tällaista paksua lehtimattoa jaksaisi edes haravoida, puhumattakaan siitä että siihen menisi lukuisia tunteja ja kottikärryllisiä.  Tämäkin homma otettiin haltuun ruohonleikkurilla. Jokunen tunti myöhemmin lopputulos hiveli silmiä – muutama kerta leikkurin terä eri korkeudella piti ajella mutta kannatti!

haravointi turhaa syksy

syksy haravointi lehdet

Nurmikko tuli samalla leikattua sopivaksi talvehtimista ajatellen ja lehtimurske katoaa talven aikana maata parantavaksi lannoitteeksi nurmikolle.

Lehtipuhaltimista en välitä yhtään. Jotenkin niiden äänikin ärsyttää enkä ymmärrä oikein laitteen funktiota, vaikkakin se varmasti on ihan näppärä hankalien paikkojen puhdistamisessa. Mutta sillä ei lehtiä hävitetä, vain siirretään. Yksi tapa hyödyntää lehdet on tietysti kompostoida ne. Niistä tuleekin hyvää multaa.

Tsemppiä syyspuuhiin – teet ne sitten millä tahansa tavalla tai välineellä 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)