Esikasvatus alkoi

Esikasvatus voidaan aloittaa näin tammi-helmikuussa ensimmäisten siementen osalta. Siemenkylvöjen aloittaminen on konkreettinen asia kohti kevättä. Nyt on todellakin oikea ajankohta hankkia siemenet, käydä edellisvuotiset siemenet läpi, rapistella niiden pussien kanssa, suunnitella ja fiilistellä. Kuten usein olen sanonut, on suunnittelu yksi mukavimmista asioista puutarhanhoidossa. Täynnä mahdollisuuksia!

Meillä esikasvatus tyypillisesti jaotellaan siementen kylvöajankohdan mukaan ja tapanamme on esikasvattaa niin vihanneksia, yksi- ja kaksivuotisia kukkia sekä perennojakin. Näin alkuvuodesta on oikea ajankohta aloittaa mm. chilien, paprikoiden ja tomaattien kanssa. Kasvu vahvoiksi taimiksi edellyttää vielä näillä vähillä luonnonvaloilla aina kasvivalojen käyttöä, jotta taimista kasvaa elinvoimaiset ja vahvat.

Valmistautuminen uuteen puutarhakauteen ja esikasvatuksiin alkaa meillä jo hyvissä ajoin. Suosimme kierrätystä, joten jo loppuvuoden aikana keräämme jogurttipurkkeja ja vastaavia kylvöastioiksi. 

Kurkkaa esikasvatuspuuhamme videolta

Puutarhakauden ensimmäiset kylvöt ovat käsillä. Esikasvatuksessa paprika ja chili ja kylvämme siemenistä myös pelargonioita. Tiesitkö, mitä kaikkea siemenpussista selviää ja miten meillä on tapana jaotella siemenet. Annamme myös hyvän vinkin jokaisen puutarhavuoden alkuun.

Oletko jo liittynyt Puutarha49:n YouTube kanavan tilaajaksi? Pyrimme julkaisemaan videon noin kerran viikossa, ja kanavan tilaajana voit saada ilmoitukset uusista videoista heti tuoreeltaan.

Vakiovarustus kylvöihin:

  • istustuspurkkeja ja purnukoita (suosittelen suosimaan kierrätettyjä)
  • maalarinteippiä/keppejä tms ja lyijykynä sekä tussi kylvösten merkitsemiseksi
  • taimimultaa
  • sakset (purkkien reijitys, siemenpussien avaaminen yms)
  • lusikka/haarukka
  • vettä (kastelukannu, sumutinpullo..)
  • siemenet

Riippuen kasvatettavista, ja istutuspurkeista voit joko kylvää siemenet yksitellen purkkeihin (yksi tai usempi per ruukku). Kukkien osalta taas yleensä suosin ns. hajakylvöä jossa levitän siemenet laakealle alustalle. Kierrätysvinkkinä tässä toimii hyvin erilaisten lihojen pakkausrasiat.  Taimimulta on kevyttä, usein melko hiekansekaista ilmavaa multaa jossa taimettuminen pääsee alkuun helposti. Se läpäisee hyvin vettä mutta myös kuivuu. Lannoittamisen aika on vasta myöhemmin, ensin siementen täytyy itää ja taimien kasvaa. 

Lisää aiheesta löydät blogista:

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)