Ensilumi

Ensilumi on tullut! En kyllä hetkeen muista, että lokakuun loppupuolella olisi satanut ensilumi. Enkä varsinkaan sitä että ensilumi on jäänyt maahan. Torstaina puutarha oli aamun hämärässä upean valkoinen.

Nyt sunnuntaihin mennessä olemme saaneet tehdä lumityöt jo kahdesti. Määrästä kertoo sekin että hommaan on tarvittu lumikola, jotta ajotiekin puhdistuu. Tälläkin hetkellä taivaalta sataa selkeästi lunta vaikka lämpötila on muutaman asteen plussalla. Lämpöasteet tekevät kelin ikävän märäksi ja kumpparit on tarpeen ulkona.

Syksy onkin ollut viime viikkoina varsin märkä ja sateinen ja aiheuttanut meille harmaita hiuksia jonka vuoksi näihin postauksiinkin tuli reilumpi väli – pahoittelut siitä. Tuntuu että piha on ollut kaikista salaojituksista ja sorapoluista huolimatta ihan lits läts märkä. Muutaman asteen pakkanen ei olisi pahitteeksi.

Vaikka ensilumen tuloon osasi säätiedotusten perusteella varautua, en osannut varautua siihen että lumi on ja ainakin toistaiseksi pysyy maassa. Tuskin tästä vielä luminen talvi alkaa mutta kyllähän tämä stoppasi pihatyöt jäihin. Enkä ollut siihen varautunut. Niinpä pihalla on kompostikoreja, joihin olen kerännyt huonoja omenoita, kompostikasoja kun olen leikannut perennoja alas, haravia yms. Lohdullista lienee se, että vielä tulee aika jolloin ne on mahdollista kerätä pois.

Kasvihuoneessa chilit kasvoivat vielä vauhdilla ja kasvu loppui kuin seinään – olihan se toki jo aikakin ja odotettavissa. Tänään kerään chilit ja vielä köynnöksessä kasvavat viinirypäleet talteen. Rypäleiden kanssa olen odottanutkin pieniä yöpakkasia jotta hedelmät sokeroituvat luontaisesti.

Tänään jatkan myös omenhillon keittämistä. Useita purkillisia on tehty ja jokunen jo syötykin mutta lisää tarvitaan jotta lapsilla on puuron päälle laitettavaksi. Kuistilla on kerättynä pari kestokassillista herkullista Antonovkaa.

Sipulikasvejakin olin vielä ajatellut istuttaa kotipuutarhaan, tulppaaneja voi istuttaa kunnes maa jäätyy joten uskoisin pääseväni siihen hommaan vielä.

Nyt kuitenkin nautitaan täysin valosta ja valkeudesta. Onhan pihavalot muuten viritetty? Illat ja aamut ovat todella pimeitä. Myös vuodenaikavaloja näkyy jo siellä täällä – hienoa!

Ps. Wikipedian mukaan “ensilumi on syksyn tai talven ensimmäinen maahan satanut lumikerros. Usein ensilumi sulaa muutamassa päivässä kokonaan pois.

Suomen Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut, kun aamukahdeksalta (kesäaikaan yhdeksältä) säähavaintoasemallahavaitaan maassa vähintään yhden senttimetrin lumikerros.

Suomessa ensilumi sataa Lapin tuntureille usein jo elo–syyskuussa. Ilmatieteen laitoksen vuosien 1981–2010 tilastojen mukaan Suomen Lappiin ensilumi satoi keskimäärin lokakuussa ja Etelä-Suomeen keskimäärin marraskuussa.”

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)