Ensikylvö: chilit multaan

Kylväminen on kevään ensimmäisiä puuhia vaikka ulkona paukkuisi pakkanen ja lunta olisi vaikka kuinka.  Noh, täällä meillä on ulkona nyt +4 astetta ja taivaalta sataa vetistä räntää. Piha-alueet ovat hurjan liukkaita kun jään päällä on kunnon vesikerros. Tarkkana kuin porkkana ulkona liikkuessa!

Tämänkin vuoden ensimmäiset kylvöt on nyt tehty! Kuinka ihanalta tuntuikaan työntää kädet multaan pitkästä aikaa. Chilit on syytä laittaa esikasvatukseen hyvissä ajoin näin tammi-helmikuun vaihteessa sillä ne tarvitsevat pitkän kasvuajan.

Henri oli ostanut mulle kolme erilaista chililajiketta siemenpusseissaan:

  • ring o fire
  • Hungarian hot wax
  • cayenne long slim

Neljäntenä lajikkeena laitoin itse kasvattamistani chileistä otettuja siemeniä, näiden lajike on apache (tai jotain sinne päin).

Kylvöastioina käytin maitopurkkeja, jotka pesin ja leikkasin sopivan korkuisiksi. Kunnon taimimultaa ensin astian pohjalle, kastelu ja muutama siemen per purkki. Peittelin siemenet kevyellä multakerroksella. Kun taimet ovat itäneet koulin ne sitten harvempaan eli istutan omiin ruukkuihin.

Kun kylväminen on tehty, pitää huolehtia että kasvu pääsee vauhtiin. Nyt kun luonnonvaloa on niukasti tarvitaan kasvun turvaamiseksi lisävaloa. Mulla on ollut jo vuosia yksinkertainen kasvivalo, joka on ihan tavis seinävalaisin johon olen ostanut kasvivalopolttimon. Näin talvella se on ajastimella varustettuna valaissut oliivipuuta (joka talvehtii sisällä), joten nostelin chilien taimipurkit oliivipuun tyvelle valon alle.

Nyt huolehditaan kosteudesta ja tasaisestä lämmöstä – virittelen vielä vähän kelmua purkkien päälle – mutta en liian tiiviisti, sillä ilman pitää päästä kiertämään.

Näistä linkeistä löytyy lisää tarinaa ja ohjeita kylvöpuuhista ja muusta aiheeseen liittyvästä:

Ihanaa, jo selkeästi keväisemmän oloista helmikuuta. On se mahtavaa kun valon määrä lisääntyy todella hurjaa vauhtia viikko viikolta. Kylväminen jatkuu eri lajikkeilla pitkin kevättä, mukavaa! Näin se on tämäkin puutarhavuosi ns. korkattu käyntiin!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)