Englantilainen puutarhatyyli eli cottage garden

englantilainen puutarha

Kuvailemme omaa puutarhaamme englantilaistyyppiseksi cottage garden- puutarhaksi. Mitä se sitten tarkoittaa ja mistä on tällainen tyyli tehty?

Asioiden ja tyylien määritteleminen on aina vaikeaa eikä varmaan koskaan yksiselitteistä. Makuja on monia 🙂

Cottage garden tyyliä voi mielestäni kuvailla “perienglantilaiseksi puutarhaksi”,  joka on rehevä, hallitusti villi ja monikerroksinen.

Puutarha muodostuu erilaisista tiloista ja tunnelmista. Usein tyyliin kuuluu myös muotoonleikattuja kasveja tai muotopuutarhaa. Voisi sanoa että se onkin suloinen sekoitus kaikkea tätä hallitussa paketissa runsaudestaan ja ylitsepursuvuudesta huolimatta.

Kasveja käytetään määrällisesti todella paljon ja niiden korkeuksilla, väreillä, ja tyyleillä leikitellään. Hyöty- ja koristekasvillisuus kuuluvat myös cottage garden puutarhaan. Kaikki suloisesti sulassa sovussa.

Perinteisiä kasveja joita tyylin luomisessa yleisesti käytetään ovat sormustinkukat, pionit, unikot, daaliat, erilaiset malvat ja akileijat, ritarinkannukset, kuunliljat sekä runsas ja monilajinen maanpeitto- ja köynnöskasvillisuus.

Puita ja pensaita käytetään  myös runsaasti niin lajikkeellisesti kuin määrällisestikin. Tähän tyyliin ei paljas multapinta kasvien tyvellä kuulu. Kaikkea paljon ja vielä vähän enemmän! Kukkapenkit ja istutukset ovat isoja ja laajoja – ei todellakaan pieniä länttejä siellä täällä.

Moni luulee että cottage garden tyylin puutarha on vaikea ja työläs hoitaa. Niin, kasvejahan on todella paljon – satoja tai tuhansia – mutta runsaus kukkapenkeissä ja istutusalueissa estää rikkakasvien kasvun todella tehokkaasti. Mielestäni nurmikko on työläs ja kukkameri päin vastoin helppo.

Englantilaiseen puutarhatyyliin kuuluvat eittämättä myös polveilevat polut ja tietty ihana salaperäisyys – puutarhoja tehdään ja rakennetaan siten ettei voi tietää mitä kulman takaa näkee. Salaperäisyyttä ja tunnelmallisuutta. Piha jaetaan osiin, jolloin kerralla ei voi nähdä ja hahmottaa kaikkea. Se tekee tilan kiinnostavaksi.

Cottage garden puutarhatyylin luominen vie aikaa. Se edellyttää suunnittelua, toteutusta, kasvien hankkimista ja ennen kaikkea niiden rehevöitymistä ja kasvamista. Me olemme muutaman vuoden tehneet omaa unelmapuutarhaamme englantilaistyyliin ja tyyli näkyy jo selvästi puutarhassa. Siltikin paljon on vielä tekemättä ja kasvamatta.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)