Englantilainen puutarha tai jotakin sinne päin..

Olemme kertoneet että kaupunkipuutarhamme on englantilaistyyppinen puutarha. Sellaista voisi kuvailla monin tavoin, mutta meillä on ollut tavoitteena luoda rehevä ja moniulotteinen – mielestämme englantilaistyylinen maalaispuutarha, josta käytetään usein myös cottage garden nimitystä.

Olemme halunneet luoda puutarhastamme runsauden paratiisin meille, sellaisen jossa meidän ja luonnon on hyvä elää sopusoinnussa. Kasvit saavat tiettyyn rajaan asti hakea oman tilansa ja paikkansa, levitäkin. Maanpeittokasvit verhoavat maanpintaa, jota ei juuri mulloksella näy. Eikä jokaisen rönsyn tarvitse pysyä rajatulla alueella. Hallittu viidakko olen joskus myös kuvannut 😀

Elämme suomessa erilaisessa ilmastossa kuin englannissa, ja haluamme että meillä kasvit pärjäävät ilman erityistä huolta ja hoivaa myös talven yli. Joitakin poikkeuksia olemme olleet valmiita tekemään, mutta noin pääperiaatteena haluamme suosia kestäviä ja siten myös vaivattomia kasveja. Perinnekasvit- ja lajikkeet ovat erittäin suositeltavia.

Meidän puutarhamme ja puutarhainnostuksemme alkoi lastemme vilpittömästä tokaisusta siihen, kun heille ei pihalta löytynyt mitään piilopaikkoja. Tämä piha oli todella vain piha – isot nurmialueet, pari omenapuuta ja ne perinteiset marjapensaat. Kukkapenkki. Siinä se.

Lähdimme toteuttamaan nopeasti lapsille niitä leikki- ja piilopaikkoja ja kun selvittelimme kasvi- ja lajivaihtoehtoja vei puutarhainnostus meidät mennessään. Siitä on jo pian parikymmentä vuotta.

Siitä lähtien olemme työstäneet meille ideaalista puutarhaa ja rakentaneet sitä pala palalta. Eikä se ihanaa kyllä ole koskaan valmis. Erilaisia vaiheita on toki ollut ja nyt olemme jo joitakin vuosia olleet niin sanotussa ylläpitomoodissa – kovasti uutta emme ole luoneet ja kasvattaneet mutta aina jotakin. Ja toisaalta nyt huomaamme siirtyvämme ehkä taas hiljalleen siihen vaiheeseen (ees takaisin mennään muuten 😀 ) että tietyt perennapenkit kaipaavat uudistusta: vanhojen kasvien jakamista ja jotakin uuttakin. Tämä on kiehtovaa, puutarhan vuosien ja vuodenaikojen kierto. Se tarjoaa aina jotakin 🙂

Siispä lapio taas kouraan ja hanskat käteen – hommiin puutarhaan. Nämä antavat paljon ja rentouttavat. Puutarhahommien lista on loputon mutta siihen kannattaa suhtautua armollisesti ja tehdä sen mitä jaksaa ja huvittaa. Puutarha on erinäköinen joka ikinen päivä ja sen täydellisyys tai epätäydellisyys on täysin katsojansa silmissä. Meillä jokaisella voi olla juuri sellainen oma piha, puutarha, parveke tai tila mikä meille omasta mielestämme parhaiten sopii ja joka antaa meille toivottavasti rentoutusta ja hyvää mieltä.

Aurinkoa ja hyvää mieltä toivottaen!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)