Daalia – on aika nostaa juurakot valoon

Upea, suurikukkaiset daaliat kukkivat puutarhassa heinäkuusta alken. Kukinta-aika on pitkä ja runsas. Daalioita on noin ristetetty valtavasti jonka seurauksena vaihtoehtoja on tuhansia ja tuhansia – yksinkertaisista kukista kerrannaskuikkaisiin saakka. Oma suosikkini on pallodaalia. Daalia kukkii yleensä pakkasiin saakka. pallodaalia

Daaliaa myydään yleensä juurakoina keväisin, mutta myös siemeniä on tarjolla. Siemenet kylvetään ajoissa keväällä ja ensimmäisenä vuonna kukinta ei vielä ole parhaimmillaan. Daalian juurakot suurenevat vanhentuessaan ja juurakon koko on aikalailla verrannollinen kukinnan loistokkuuteen.

Daalian juurakot

Syksyisin daaliat on syytä kaivaa pois maasta/ruukuista ja tuoda lämpimämpiin olosuhteisiin talvehtimaan. Paras paikka juurakoiden talvehdittamiseen on maakellarissa ja tai viileässä varastossa – kunhan tila ei mene jäähän. Olen kuullut onnistuneista talvehdittamisista jopa jääkaapissa. Ensin katkaistaan varren. Sitten juurakoista irroitetaan multa/turve, niiden annetaan kuivahtaa. Tämän jälkeen ne kääritään sanomalehtiin tai laitetaan laatikkoon tms. turpeeseen. Kastella ei tarvitse, mutta talven aikana voi tarvittaessa hieman sumuttaa. Sanomalehti on siitä hyvä, että se yleensä pitää sopivan kosteuden itsestään.

Daalian juurakot kuivatetaan sanomalehden päällä
Daalian juurakot kuivatetaan sanomalehden päällä

Viime talven kokoilin daalian talvehdittamista kasvuruukuissaan, joissa ne olivat olleet ulkona kesän. Leikkasin ainoastaan varret pois ja nostin ruukut sellaisenaan talomme kellarikerrokseen, joka on asuinkäytössä – mutta siellä viileimpään mahdolliseen tilaan jossa on pimeää. Lämpötila oli arviolta n. +10 -14 paikkeilla.

daalia esikasvatus

Näin keväällä, huhtikuun alussa on oikea aika nostaa juurakot valoon ja lämpöön. Istuta juurakot suuriin ruukkuihin tai saaveihin. Käytä läpäisevää turvetta ja mullan ja turpeen sekoitusta. Asettele mukulat kauniisti multapinnan päälle ruukkuun hieman toisistaan erilleen. Peittele noin 10 cm multakerroksella. Nosta astia valoisaan ja kylmältä suojattuun paikkaan (daaliat ovat erittäin hallanarkoja!). Kastele – myös jatkossa säännöllisesti.

Versot kasvavat nopeasti valossa ja lämmössä.
Versot kasvavat nopeasti valossa ja lämmössä.

Daaliat voi viedä ulos yleensä kesäkuun alkupuolella, kun hallanvaara on ohi.

Koska talvehditin omat daaliani ruukuissaan, nostin ne vain lasikuistille sellaisenaan. Kastelin vedellä johon olin lisännyt hieman nestemäistä lannoitetta. Yksi daalia oli pimeässä tilassa tehnyt verson, joskin se on sellainen kalvakka kuten pimeässä tulee, kertoo kuitenkin sen että juurakko on talvehtinut.  Melko nopeasti daalia alkaa puskemaan uutta kasvua – sitä odotellessä!

daalia juurakot

daalia verso

Meillä on pallodaaliota ja kaktusdaalioita – molemmat olemme hankkineet puutarhamessuilta vuonna 2013, juurakot ovat siis kaksi vuotta vanhoja. Mitä vanhempi daalia, sen komeampi kukinta.  Jos pidät huolta juurakoista ja talvehditat ne, kukkivat Daaliat kauniisti vuodesta toiseen – jopa vuosikymmeniä. Juurimukulat kasvavat kasvamistaan ja niistä voi tulla todella suuria. Niitä voi myös tarvittaessa jakaa keväisin.

daalia   Daalia

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)