Cottage Garden englantilainen puutarhatyyli

Vähän väliä kuulen kysymyksen, millainen se englantilainen puutarhatyyli sitten on? Mikä on cottage garden?

englantilainen puutarha

Jos nopeasti pitäisi määritellä jotakin näinkin monimuotoista tyyliä ja pyrkiä typistämään vastaus lyhyeksi, toteaisin vain että mielestäni englantilainen cottage garden puutarha on suloinen ja kaunis sekamelska kaikkea kaunista – ajatuksella toteutettuna. Rehevä, eri tiloihin ja toimintoihin rajoitettu salaperäinen puutarha, jossa kaikkea ei näe yhdellä silmäyksellä. Tämä vain oma määritelmäni, virallista ei ehkä olekaan? Eikä yhtä oikeaa?

Nostan tämä aiheen nyt päivitettynä uudelleen blogissa esille, sillä asiasta kysellään paljon. Lisäsin runsaasti kuvia kertomaan millainen on meidän näkemys puutarhastamme cottage garden henkeen.

Cottage garden tyyliä voi mielestäni kuvailla perienglantilaiseksi puutarhaksi,  joka on rehevä, hallitusti villi ja monikerroksinen.

Puutarha muodostuu erilaisista tiloista ja tunnelmista. Usein tyyliin kuuluu myös muotoonleikattuja kasveja tai muotopuutarhaa. Voisi sanoa että se onkin suloinen sekoitus kaikkea tätä hallitussa paketissa runsaudestaan ja ylitsepursuvuudesta huolimatta.

Pergola

Kasveja käytetään määrällisesti todella paljon ja niiden korkeuksilla, väreillä, ja tyyleillä leikitellään. Hyöty- ja koristekasvillisuus kuuluvat myös cottage garden puutarhaan. Kaikki suloisesti sulassa sovussa.

Perinteisiä kasveja joita tyylin luomisessa yleisesti käytetään ovat sormustinkukat, pionit, unikot, daaliat, erilaiset malvat ja akileijat, ritarinkannukset, kuunliljat sekä runsas ja monilajinen maanpeitto- ja köynnöskasvillisuus.

Puutarha49 puutarhablogi

Puita ja pensaita käytetään  myös runsaasti niin lajikkeellisesti kuin määrällisestikin. Tähän tyyliin ei paljas multapinta kasvien tyvellä kuulu. Kaikkea paljon ja vielä vähän enemmän! Kukkapenkit ja istutukset ovat isoja ja laajoja – ei todellakaan pieniä länttejä siellä täällä.

Kukkapenkki, joka on toteutettu aikanaan kohopenkkinä

Moni luulee että cottage garden tyylin puutarha on vaikea ja työläs hoitaa. Niin, kasvejahan on todella paljon – satoja tai tuhansia – mutta runsaus kukkapenkeissä ja istutusalueissa estää rikkakasvien kasvun todella tehokkaasti. Mielestäni nurmikko on työläs ja kukkameri päin vastoin helppo.

Humalakaari

Englantilaiseen puutarhatyyliin kuuluvat eittämättä myös polveilevat polut ja tietty ihana salaperäisyys – puutarhoja tehdään ja rakennetaan siten ettei voi tietää mitä kulman takaa näkee. Salaperäisyyttä ja tunnelmallisuutta. Piha jaetaan osiin, jolloin kerralla ei voi nähdä ja hahmottaa kaikkea. Se tekee tilan kiinnostavaksi.

Tarkat ja selkeät rajaukset kuuluvat olennaisesti cottage garden tyyliin. Ne voidaan toteuttaa kanttaamalla tai rajaamalla erilaisilla materiaaleilla. Rajaukset tuovat paitsi selkeyttä ja ilmettä puutarhaan, mutta myös helpottavat puutarhan hoitoa kun istutukset, käytävät, nurmialueet yms. pysyvät selkeästi erossa toisistaan.

Cottage garden puutarhatyylin luominen vie aikaa. Se edellyttää suunnittelua, toteutusta, kasvien hankkimista ja ennen kaikkea niiden rehevöitymistä ja kasvamista.

Löysin eräästä puutarhakirjasta (Puutarhan vihreä vuosi,Stina Pyrrö ja Hanna Marttinen, 2011) sen kirjoittajien näkemyksen ja määrittelyn:

Cottage garden on perinteinen englantilainen puutarhatyyli. Se on peräisin keskiajalta, Englannin maaseudun torpista joissa kaikki maatilkut käytettiin viljelyyn. Suomalaisessa puutarhassa kasvillisuus on perinteisesti ryhmitelty siten, että koriste- ja hyötykasveja viljellään puutarhan eri osissa. Cottage gardenissa kaikkea viljellään rinnakkain. Yrtit, vihannekset ja juurekset kasvavat rinnakkain koristelajien kanssa ja puutarha tuottaa runsaan sadon. 

Unikot, malvat, akileijat, kurjenpolvet, ritarinkannukset ja sormustinkukat ovat tyypillisiä englantilaisessa maalaispuutarhassa. Sen puut, pensaat, perennat ja köynnökset, kukkivat sipulikasvit ja hyötykasvit muodostavat yhtenäisiä vyöhykkeitä, joiden välissä kuljetaan polkuja pitkin.”

Meillä Suomessa tyylin jäljittelyssä hankaloittaa tiettyjen, erityisesti muotoonleikattavien pensaiden kuten puksipuun pärjäämättömyys talvisissa olosuhteissamme, mutta tyyliä täytyy luoda sillä millä se täällä pohjoisissa olosuhteissa onnistuu. Meille on puutarhassamme tärkeää, että kasvit pärjäävät ilman erityistä huolta ja hoivaa myös talven yli, onneksi meillä on paljon runsaita ja reheviä perinnekasveja ja perinneperennoja joita suosittelen käyttämään tämänkin tyylin luomisessa – ja toki muutoinkin. Ne ovat helppoa ja varmoja, eivätkä tarvitse hienohelman kohtelua 😀

Miltä meidän puutarha näyttää v. 2015 suhteessa tavoitteeseen saada luotua perienglantilainen cottage garden?

Me olemme muutaman vuoden tehneet omaa unelmapuutarhaamme englantilaistyyliin ja tyyli näkyy jo selvästi puutarhassa. Isot linjat ja kasvien määrät alkavat olla kohdillaan, puutarharakenteet tukevat tyyliä, patsaita, koristeita ja katseen kiinnekohteita löytyy joka puolelta. Puutarhanrajauksia on toteutettu mm. viime kesänä, on keittiöpuutarhaa ja kasvihuonetta, istutusalueita on lisätty, paljon vihreää lisätty esim. kymmenillä havuilla. Oleskelutiloja ja istahduspaikkoja löytyy joka puolelta puutarhaan.

Tässä sitä ollaankin päästy isojen linjojen toteuttamisen jälkeen yhä pienempiin ja yksityiskohtaisempiin asioihin käsiksi. Siellä täällä olisi vielä rajaamista, selkeyttämistä, pientä pikanttia lisää kaipaavaa, täydennettävää jne.. lista on loputon ja ideoita riittää. Se puutarhanhoidossa ja erityisesti rehevässä puutarhatyylissä onkin parasta, että koskaan ei ole valmista. Ei koskaan. Ja siitäkös me nautimme 🙂

Tämä totta totisesti on puutarha, ei piha – se on meille tärkeää. Puutarha kunnioittaa sitä tilaa jonka se on saanut “vallata”, se ei ole vain piha, läntti, tontti – sitä on puutarha. Täällä saa tuntea olevansa osa tätä kauneutta ja valtavaa vehreyttä jota ympärillä on –  tajuamatta että olemme keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa keskustan läheisyydessä. Täällä aika pysähtyy..

Näyttääkö tämä sinun mielestäsi puutarhamme englantilaistyyppiseltä cottage garden puutarhalta?

Wikipedista löytyy sanoilla maisemapuutarha ja muotopuutarha  jonkilaisia määritelmiä tälle puutarhatyylille. Mutta yleisesti käytetyllä cottage garden- nimellä ei mitään..

Kerro muillekin:

4 Comments

  • Terhi K

    Kuinka paljon kasveja, kukkia ja värejä! Ei tämä suomalaiselta peruspihalta näytä. Olette tehneet valtavan työn.

    • Henri - Puutarha49

      Kiva kuulla. Mielikuvitus ja rohkeus tuntuvat kantavan hedelmää – Cottage garden tyyli mahdollistaa kokeilun olematta kuitenkaan turhan tarkkaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)