Cottage garden pähkinänkuoressa

Englantilainen maalaispuutarhatyyli, ns. Cottage carden on suloinen ja kaunis sekamelska kaikkea kaunista – ajatuksella toteutettuna. Rehevä, eri tiloihin ja toimintoihin rajoitettu, ehkä hieman salaperäinenkin puutarha, jossa kaikkea ei näe yhdellä silmäyksellä. 


Tässä Cottage garden pähkinänkuoressa – sellaisena kuin sen näemme:

  • Kasveja käytetään määrällisesti todella paljon ja niiden korkeuksilla, väreillä, ja tyyleillä leikitellään. 
  • Hyöty- ja koristekasvillisuus kuuluvat myös cottage garden puutarhaan. Kaikki suloisesti sulassa sovussa.
  • Perinteisiä kasveja joita tyylin luomisessa yleisesti käytetään ovat sormustinkukat, pionit, unikot, daaliat, erilaiset malvat ja akileijat, ritarinkannukset, kuunliljat sekä runsas ja monilajinen maanpeitto- ja köynnöskasvillisuus.
  • Puita ja pensaita käytetään  myös runsaasti niin lajikkeellisesti kuin määrällisestikin. Tähän tyyliin ei paljas multapinta kasvien tyvellä kuulu. Kaikkea paljon ja vielä vähän enemmän! 
  • Kukkapenkit ja istutukset ovat isoja ja laajoja – ei todellakaan pieniä länttejä siellä täällä.
  • Englantilaiseen puutarhatyyliin kuuluvat eittämättä myös polveilevat polut ja tietty ihana salaperäisyys – puutarhoja tehdään ja rakennetaan siten ettei voi tietää mitä kulman takaa näkee. Salaperäisyyttä ja tunnelmallisuutta.
  • Piha-alue jaetaan osiin, jolloin kerralla ei voi nähdä ja hahmottaa kaikkea. Se tekee tilan kiinnostavaksi.
  • Tarkat ja selkeät rajaukset kuuluvat olennaisesti cottage garden tyyliin. Ne voidaan toteuttaa kanttaamalla tai rajaamalla erilaisilla materiaaleilla. Rajaukset tuovat paitsi selkeyttä ja ilmettä puutarhaan, mutta myös helpottavat puutarhan hoitoa kun istutukset, käytävät, nurmialueet yms. pysyvät selkeästi erossa toisistaan.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä kannattaa muistaa, että Cottage garden puutarhatyylin luominen vie aikaa. Se edellyttää suunnittelua, toteutusta, kasvien hankkimista ja ennen kaikkea niiden rehevöitymistä ja kasvamista – kärsivällistä odottamista 🙂 Luonto kyllä ottaa paikkansa mutta aivan hetkessä se ei käy. Ja sitten saakin hellällä kädellä pitää kokonaisuuden kasassa ja kasvit kurissa 😀

Erinomaista juhannusviikonloppua upeassa säässä!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)