Esittelyssä kätevä Blackwall kompostori

Aurinkoista kevätaamua. Lumet sulavat ja kompostit lämpenevät siinä missä ilmakin. Meillä kompostoidaan ahkerasti ja tarvitsimme uuden kompostorin,  jonne siirretään lämpökompostorista tullut tavara vielä jälkikompostoitumaan.

Olemme pitkään etsineet mahdollisimman yksinkertaista mallia ja nyt sellainen löytyi. Esittelemme videolla löytömme, Blackwall 330 litraisen kompostorin, joka soveltuu erilaisiin kompostointitarpeisiin. Simppeli malli, todella helposti kasattava ja oletettavasti kestävä. Tässä ei reunat irtoile, malli on mukavan pyöreä ja yksinkertaisuus on valttia. Saimme kompostorin Hankkijalta testattavaksi.

Esittelyssä Blackwall kompostori (330 litraa):

Kompostiaines on valmista kun massan lämpötila on normalisoitunut, se on mullan tuoksuista ja tasalaatuista. Valmis kompostiaines on erinomaista maanparannusainetta. Sen sijaan esimerkiksi juuri erilaisista lämpö- ja pikakompostoreista muutamassa viikossa saatava aines on vielä puolikypsää – sitä voi käyttää pintakompostina puiden ja pensaiden tyvellä, mutta siihen ei voi istuttaa mitään sillä siinä ei siemenet idä. Usein puolikypsä komposti vielä tuoksahtaa kevyesti ja se kannattaakin laittaa jälkikompostoitumaan erilliseen kompostoriin, kehikkoon tms. Pintakompostin käyttöä kannattaa miettiä myös esim. haittaeläinten, kotieläinten ja naapurinkin kannalta :D. Usein kompostointiajan jatkaminen on järkevintä, näin ainakin meillä olemme todenneet.

Meidän puutarhasta löytyy peräti kolme erilaista kompostoria:

 • Biolan Pikakompostori (22o litraa), joka on hoitanut hommansa jo yli kymmenen vuoden ajan ja jossa kompostoimme kaiken keittiön biojätteen
 • iso itse rakennettu 2- osainen kompostikehikko puutarhajätteelle (jota tulee uskomattomat määrät joka vuosi)
 • Blackwall (330 litraa) kompostori, jota tulemme käyttämään pikakompostorin tuottaman aineksen jälkikompostointiin

Kompostointi on paitsi ekologista järkevää myös hauskaa – eikä parempaa maanparannusainetta olekaan kuin oman kompostin tuottama aines.

Kompostoinnin iloa kaikille!

 

Kerro muillekin:

6 Comments

 • Pihan vuosi

  Samaa mieltä, että kompostointi on todella järkevää puuhaa, Meillä tuo samayhdistelmä: Biolanin pikakompostori ja 2-osoinen kompostikehikko. Toistaiseksi ne on riittänyt. Pikakompostorin olen tyhjentänyt kompostikehikkoon kasviperäisen jätteen sekaan.

 • Henni - Puutarha49

  Pikakompostori kyllä kaipaa rinnalle jonkinlaisen jälkikompostorin. Ajattelin lähipäivinä käännellä ja möyhiä ison 2- osaisen kompostikehikkomme – se maatuu varsin hitaasti jos mitään ei tee. Jälkikompostorista on tarkoitus saada nopeammin ravinnerikasta keittiökompostia joka on pitkään tekeytynyttä.

 • Hilkka Kuusinen

  Mikä siinä on kun kompostori aina talvella jäätyy? Sen pitäisi olla pätevä lämpökompostori. Talvella menee sitten täällä maaseutukylässä kompostoitavaa ainesta sekajätteeseen. Aikaisemmin pääkaupunkiseudulla olin oppinut lajittelemaan jätteet. Nyt tämä sekajäteasia harmittaa.

  • Henni - Puutarha49

   Hei Hilkka. Kyllä se niin näyttää olevan, että Suomen pakkaset ovat yksinkertaisesti liikaa noille lämpökomposteillekin. Niissä saisi olla eristettä vielä enemmän, jatkuva virta kompostoitavaa ja toisaalta säännöllinen tyhjennys. Mutta kun pakkaset huitelevat yli 20 asteen niin alkaa olla tekemätön paikka lömpökompostereillekin ja olen jopa bongannut sähkölämmityskaapelia myytävän kompostoriin. Siihen en kyllä itse lähde, ei ole kovin ekologista. Onneksi kevät sulattaa kompostin ja hommma jatkuu taas. Meilläkin oli tänä talvena noin kuukauden jakso, jolloin jouduimme laittamaan biojätteet sekajätteeseen eikä se kivalta tunnut. Matokompostori, bokashi tms. sisätiloissa voisi olla yksi lisävaihtoehto pakkaskuukausien kompostointiin.

 • Nimetön

  mullakin täyttyi nämä vanhan aikaiset- kompostorit mutta keksin hyvän keinom oli ylimäääräinen jäteastia ,puruja tai jotain muuta karkeaa jäteastian pohjalle ja siihen ruoka ja mmut maatuvat tavarat vaikka puun kuoret ja roskat sekaan .ei mene hukkaan sen voi sitten tyhjentää sitten isompaan kompostiin maatumaan
  saman tarkoitukseen käy muovi korvo kansi vaikka vanerisra tai pellin palasta ,kierrätystä parhaimmillaan ja on egolookista!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)