Ämpäriperunat – kasvata varhaispotut ämpärissä

Kesään on vielä aikaa ja ensimmäiseen uuteen perunasatoon. Jos haluaa saada mahdollisimman aikaisin omaa perunaa, voi aloittaa kasvattamisen jo näin aikaisin ämpärissä, saavissa tai vaikkapa säkissä. Meillä on ilo vanhan rintamamiestalon asukkeina käyttää esikasvatuksessa kuistia, joten laitoimme ämpäriperunat kasvamaan.

Jääkaapista löytyi valmiiksi itäneitä perunoita.

Josko sitä juhannuksen aikaan saisi edes kattilallisen omaa perunaa? Kasvimaalle laitamme myös perunoita, mutta ne eivät millään ehdi kesä-heinäkuun vaihteeseen, joten otamme etukenoa perunasatoon näin. Aiemmin olemme kasvattaneet perunoita säkeissä kuistilla, nyt potut menivät vanhaan ämpäriin.

ÄMPÄRIPERUNAT

Tarvitaan itäneitä pottuja, ämpäri/saavi tai vaikkapa säkki, ja multaa.

Nämä ja itäneet potut, simppeliä!

Kaadoin ämpärin pohjalle multaa. Asettelin itäneet perunat mullan pinnalle.

Vähempikin olisi riittänyt, mutta olkoot. Ei tämä(kään) niin tarkkaa ole.

Tämän jälkeen peitin perunat multakerroksella. Nostin kuistille ja annoin vähän vettä. Tärkeää on valoisa paikka, joka ei mene pakkaselle.

Puutarhakuono vahti istutuspuuhaa tarkkaavaisesti.

Nyt sitten odotellaan että kasvu alkaa. Perunasatoa saa noin 60 vrk istutuksesta. Varhaisperunan kasvuaika on lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen 7–10 viikkoa.

Sitä mukaan kun perunanvarret nousevat ämpärissä, lisätään multaa pikku hiljaa. Lopulta ämpäri on täynnä multaa ja aikanaan sitten toivottavasti myös niitä kesäpottuja. Hommaan meni vajaat 5 min, joten eikun toimeksi.

Kesä mielessä 🙂

ps. Kuistiviljely hakunasanalla löytyy monta juttua ja vinkkiä siitä, mitä kuistilla voikaan kasvattaa. Meillä siis ihan perinteinen kuisti, jota ei ole eristetty – mahtava tila monessakin mielessä. Näin keväällä uskallan luottaa siihen, ettei yöpakkaset enää puraise kuistille. Jos oikein kylmiä öitä luvataan niin voi käyttää hallaharsoa suojana tai nostaa ämpäri sisälle yöksi.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)