Ämpärikaupalla luumuja

Ennätyssato on tullut monille luumupuiden omistajille tänä vuonna. Niin meillekin! Kesällä jo mediassa kirjoiteltiin luumupuiden ennätyskukinnan jälkeen, että odotettavissa olisi niin hurja sato, että luumuja tulee harventaa puusta jottei koko puu menehdy yrittäessään kasvattaa valtavaa satoa. En muista koskaan nähneeni tuollaista luumun kukintaa joten mekin harvensimme raakileita.

Keltainen luumu ja mahtava sato

Sikäli tämä on ollut myös jännää, että meidän luumupuut ovat muutaman vuoden vanhat ja aiempina vuosina ensisadot ovat olleet vain muutamia luumuja. Keltainen luumu on kaupunkipuutarhassamme, ja siitä saatiin hillitön sato. Olen jakanut luumuja läheisille, hillonnut, leiponut ja tätä hommaa riittää vielä. Yksi ämpärillinen poimittuja luumuja ei nimittäin näy puussa missään 😀

Kesäpaikalla on Kuokkalan punaluumu, ja siitäkin tuli ekaa kertaa mukava sato. Nämä luumut ovat kooltaan tosi isoja keltaiseen luumuun verrattuna.

Keltaisista luumuista tulee todella kaunis hillo, auringonkeltainen. Lähipäivät jatkuvat tiukasti luumusadon säilömisessä eri tavoin.

Tein peruspiirakkapohja, keitin luumuja sokerivedessä hetkisen
ja kippasin rahkan kanssa pohjan päälle.

Aloitan myös syyspuuhat muutoin puutarhassa. Leikkaan kasvustoja alas (perennojen varret jne), leikkaan nurmikot ja vaikka mitä puuhaa riittää. Yksi perennapenkki pitäisi poistaa kokonaan ja kaivan siitä halutut kasvit ylös uusille paikoille.

Kasvihuone tuottaa vielä satoa: kurkkuja, paprikaa ja chilejä. Kasvimaalta saamme juureksia, papuja (niitä on pakastettu paljon), mangoldia. Sadonkorjuun aika on tiivistahtista ja palkitsevaa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)