Aarin kasvimaa

Meillä on nyt aarin kasvimaa joka toivottavasti kasvaa ja kukoistaa kesän kuluessa. Hommia on painettu niska limassa helteessä ja sateessa ja kaikenlaisissa säissä useampana viikonloppuna kevään mittaan.

Saimme kasvimaan työt päätökseen sateesta huolimatta viime viikonloppuna. Meillä oli tarkoitus tehdä juttu ja video, jossa esittelisimme kasvimaamme – mutta jatkuva raju sade esti kuvaamisen. Sadetakkia ja sydvestiä tarvittiin, ja periksiantamattomuutta jotta saimme työt tehdyksi. Kottikärrystäkin puhkesi (räjähti!) rengas, joten viimeiset matomullat kärräsimme puutarhatraktorin ja sen peräkärryn avulla.

Vielä saimme yhden kohopenkin. Siihen kylvimme mangoldia ja punajuurta.

Teimme vielä yhden reilun kokoisen kohopenkin kasvimaalle paikkaan, joka viimein vapautui sekalaisen puutavaran alta.

Saimme viimeiset kylvöt tehdyksi ja istutimme esikasvattamamme ruusupavun kauniiseen köynnöstukeen. Ruusupavussa on upea kukinta ja sen palot ovat syötäviä. Kasvimaalle siis silmän iloa myös, mitä pidän tärkeänä. Korkealle nouseva köynnös antaa myös ilmettä koko alueelle. Muutama köynnöskrassin taimi tuli lisäksi laitettua penkkien päihin, ja ajatuksena on vielä tuoda samettikukkia juurespenkkeihin hyöty- ja koristetarkoituksessa.

Ruusupapu, tässä on muutama siemestä kasvatettu taimi yhdessä.

Lisäsimme heinää vielä muutamiin paikkoihin ja uuden kohopenkin ympärille. Myös toisaalla pihassa oleviin kasvulaatikoihin saimme siemenet multiin. Hyr, kyllä oli ikävää tehdä hommia kovassa sateessa mutta puutarha ja kaikki kylvöt siitä tietysti nauttivat eikä kasteluhommia ollut kun luonto hoiti sen puolestamme.

Harsot ovat hyvä apu tähän aikaan keväästä. Ne suojaavat kylmältä ja pitävät huolta osaltaan kylvösten kosteudesta. Ainoa miinus on se, että harsoissa taitaa olla muovia, mutta onneksi se ei ole maassa ja harsot poistetaan alkuviikkojen jälkeen.

Sipulit (hopeasipuli, tavallinen sipuli ja punasipuli) ovat kiinnostaneet kovasti lintuja, erityisesti mustarastaita. Jo muutamaan kertaan olemme joutuneet korjaamaan sipuleita, kun nuo innokkaat siivekkäät ovat niitä siirtäneet paikoiltaan. Päällä oli harso, mutta siitäkin huolimatta – on ne epeleitä. Hetken mietimme millä ihmeellä estämme sen jos harsokaan ei auta. Sitä kun ei saa niin tiukasti kiinni joka puolelta että tekisi estotehtävänsä. Apu löytyi läheltä – keksimme laittaa heinää ilmavina kerroksina sinne tänne sipulien ympärille. Näin sipulimaa tuli peitetyksi, mutta heinä on sen verran kevyesti paikallaan että sipuli eivät ole siitä moksistaan. Toivottavasti linnut sen sijaan ovat ja hämääntyvät heinistä sen verran että sipulit saisivat olla rauhassa ja juurtua kunnolla. Saas nähdä!

Sipulipenkki peitettynä heinillä.

Kevätmessuilta ostamani ilmasipulit voivat uskomattoman hyvin, samoin kuin muutaman vuoden vanha piparjuuri joka nuoren kasvun innolla pukkaa maasta lehteä ja kasvattaa juurtaan. Raparperi voi myös lannoittamisen ja tuoreen matomullan ansiosta loistavasti ja tein kevään ensimmäisen raparperipiirakan, nam!

Ilmasipuli tekee jo sipuleita kärkiin.
Piparjuuri kasvaa kohisten.

Onni on oma kasvimaa ja hyötypuutarha. Meillä se on viimeinkin mukavan kokoinen, noin aari eli 10×10 metriä. Siinä saa kasvatettua jo monen moista, ja tulemme vielä esittelemään viljelysuunnitelmat ja kertomaan miten kylvöt onnistuvat.

Kaarina Davis kiteyttää mielestäni hienosti sen, mistä mielestäni kasvimaan hoidossa on kyse. Kasvit kasvavat ja maa kiittää kun pitää huolta siitä tärkeimmästä eli maaperästä:

Mitä enemmän kastematoja ja lieroja kasvimaassa on, sen paremmin voiva maa. Älä siis kasvata kasveja, vaan hoida maata. Muista, kun nostat satoa, viet maalta ravinteita pois. Anna aina maalle yhtä paljon takaisin (tai enemmän) kuin mitä siltä otat.

Kaarina Davis

Tänä vuonna toimme kaksi vuotta peitettynä olleelle kasvimaalle nimenomaan matoja mainion matomullan avulla, ja mm. heinillä, syksyn lehdillä yms. orgaanisella aineella tuomme ravinteita takaisin maahan.

Oletko lukenut aiemman juttumme ja katsonut videon pergolaan istutettavista kärhöistä? Tässä vielä kuvat mahtavista kärhöistä, jotka istutimme kierrätysvinkkinä peltipurkeista tehtyihin “peltiputkiin”, jotta kärhöt saavat kasvurauhan kun pergolan tolppien kohtia siistitään trimmerillä.

Kaikki kuusi kärhöä ovat lähteneet upeaan kasvuun ja ensimmäisissä on jo nuput. Ja toimivuus on testattu, trimmerillä ei näitä voi vahingossa nyt leikata poikki 🙂

Ensi viikonloppuna meillä juhlitaan ylppäreitä. Puutarhassa ja kotona tehdään tällä hetkellä paljon ja toivomme että syreenit vielä malttavat pitää kukintansa lauantaille ja että lumipalloheisi avautuisi täyteen kukintaan juuri sopivasti. Hellettä ei ole tiedossa mutta toivottavasti sateetonta kuten lupailtu on.

Ihanaa viikkoa ja onnea kaikille valmistuville!


Kiinnostaako hyötypuutarhan jutut? Klikkaa alla olevasta linkistä ja uppoudu aiheeseen.
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)