600 vanhaa tiiltä – mitähän näistä?

Huhhuh! Viime kevään kiviurakan jälkeen olin vakuuttanut itselleni ettei tänä vuonna tarvitse suuriin ja raskaisiin hommiin alkaa. Tuolloin teimme pihallemme mukulakivistä kaksi isoa n. 8 neliön ympyrää. Mutta kuinkas kävikään.

Tämä tarina on osoitus kierrätyksen voimasta ja hulluista ideoista,  jotka yhdessä toteutuessaan saavat aikaan ihmeitä.

 

Bongasin erään purettavan vanhan talon työmaalta talon vanhat hormitiilet  jotka olivat jäämässä pihan perustusten alle. Ei kun luuri kauniiseen käteen ja omistajalle soittamaan josko tiilet voisivat saada uuden elämän ja sehän vaan passasi.

Lupasin aiemmin paljastaa mitä tiilistä syntyi ja niistähän syntyi. Kaiken kaikkiaan pelastettuja oli kuusi sataa.

Pergolamme, jota kutsumme Rakkauden raunioiksi, oli alusta saakka ollut vailla lattiaa ja nyt viimein sellainen syntyisi. Käyttäen noita vanhoja, nokisia , käsinlyötyjä ja pois purettuja tiiliä.

Pergolan lattia oli hiekan ja soran sekamaata jonka päälle tiilet voisi jotenkin elävästi latoa. Päädyin kuvan mukaiseen malliin koska se antaisi mahdollisuuden leikkiä kaikin puolin eri kokoisten tiilien kanssa- antamatta liian modernia kuvaa. Kukin tiili oli paksuutensa puolestakin eri kokoa ja jokainen tiili tulisi latoa yksilönä paikoilleen.

 

Urakkaa riitti mutta kahdessa päivässä sain tiilet ladottua. Mahti lattia, vaikka itse sanokin. Melkoisen isoihin rakoihin meni pihasäkki (n. 700 kg) asennushiekkaa joka harjan ja veden avulla saatiin leviettyä rakoihin ja näin lattia vakaaksi astella.

  

15 riviä ja jokaisessa rivissä 38 tiiltä. Ja lopuista tiilistä uudistettiin Rakkauden raunion kukkapenkin reunus.

Vanhoja tiiliä voi metsästää sunnuntaiajeluilla maaseudulla. Usein tiilien omistajan selvittäminen saattaa ottaa aikaa mutta lupa tiilien ottamiseen saattaa irrota vaivatta. Kyse on vain sitten omasta työstä- tiilien puhdistaminen vanhasta laastista ja nokipaakuista vie aikaa. Samoin tiilien esiin kaivaminen esim. purkujätteen seasta. Mutta on kyllä kaiken vaivan arvoinen. Vai mitä sanotte?

Kerro muillekin:

4 Comments

  • Laurakaisa

    Wau! Löysin blogisi rintamamiestalo.fi -foorumin kautta ja jäin heti koukkuun, aion kyllä seurata tätä blogia jatkossa innolla. Meillä on kauhea ränsistynyt rytöpesä joka on vielä joskus 80-luvulla ollut kaunis puutarha, ja kunhan kaksi pientä tyttöä kasvavat vähän isommiksi niin aion kyllä singahtaa täysin voimin pihamme kimppuun. Kiitos siis blogista – ja purkutiilien bongausvinkistä, minä haaveilen sellaisista tehtävästä kasvihuoneen perustuksesta. Ikkunat sitä huonetta varten jo on, enää puuttuu aikaa – ja ne tiilet.

    • Henri - Puutarha49

      Hienoa,että olet löytänyt blogimme. Me otamme aikaa harrastuksellemme illasta, kun lapset ovat menneet nukkumaan! Ja menestystä tiilien metsästämiseen. Henri

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)