Kukkiva kasvimaa potager

Aurinko paistaa ulkona komeasti mutta kevät antaa vielä odottaa itseään ainakin täällä meidän suunnalla. Ajattelin antaa teille mukavan lukuvinkin pääsiäiseen – tällä pääsee mukavasti ajatuksellisesti puutarhapuuhiin..

Kukkiva kasvimaa potager on kevään uutuuskirja. Aiemmista puutarhakirjoista tutut Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku ovat yhdistäneet osaamisensa Kemiönsaarella Westersin puutarhaa pitävän Gunilla Törnroosin kanssa.

Tammen uutuuskirja inspiroi perustamaan potagerin eli kukkivan keittiöpuutarhan josta saa satoa ja silmäniloa. Kirja neuvoo, kuinka yhdistät vihannekset ja koristekasvit lumoavan kauniiksi kokonaisuudeksi.

”Potager ulottaa juurensa ranskalaiseen keittiöpuutarhaperinteeseen, ja tämän upeasti kukkivan kasvimaan voit perustaa vaikka puutarhasi paraatipaikalle. Kirjan ohjeilla rakennat pienen tai suuren koristeellisen kasvimaan, josta saat tuoreita vihanneksia, kukkia ja yrttejä. Kasvivalintavinkkien lisäksi kirja opastaa köynnöstukien, säleikköpuiden, muotoiltujen reunuskasvien ja muiden potagerin klassisten rakenteiden valmistuksessa. Mukana on myös ohjeita, joilla jalostat potagerista saamasi sadon esimerkiksi kukkaissalaatiksi, yrttijuomaksi tai huonetuoksuksi. Gunilla Törnroosin elämäntyönä syntynyt huikea potager Westersin puutarha Kemiönsaarella on pääosassa kirjan inspiroivissa kuvissa”.

Luokittelen kirjan inspiroivien puutarhakirjojen sarjaan, mikään tietokirja se ei ole vaikka tuhti annos tietoa ja jopa potagerien historiaa onkin saatu yksiin kansiin. Kirjassa on todella kauniita kuvia ja Gunillan puutarha olisi ilmiselvästi näkemisen arvoinen. Kirjan parissa on mukava viettää tunti jos toinenkin. Olin useita päiviä sairaana ja kuumeessa, joten sängyssä maatessa oli mukava välillä silmäillä edes hetki jotakin, joka vei ajatukset johonkin muuhuun aikaan ja paikkaan.

Ja tätä on “ihan pakko” kokeilla kesällä:

Mainio teos jokaiselle keittiöpuutarhurille tai sellaiseksi haaveilevalle. Meidän on tarkoitus tehdä oma kaunis hyötypuutarhamme kesäpaikalle keväällä – juurikin potagerin tyyliin. Tähän projektiin palaamme takuulla vielä!

 

(Kirja arvostelukappale)

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)