Ruusut ja kukat voimissaan

Hellesäät ovat virittäneet monet kukat upeaan kukintaan. Tämä romuromanttinen pyörä toimii kesäpaikan kesäkukkaistutuksen “alustana” nyt toista vuotta. Tänä vuonna etukorissa on kerrottua ahkeraliisaa ja valkoista lobeliaa, takapaksilla varmakukkainen ja kestävä mustasilmäsusanna. Luotan siihen jo toista vuotta, ja varmasti jatkossakin. Ei vaadi nypintää, kasvaa rehevästi ja kukkii takuuvarmasti.

Sitten ihanat ruusut! Istutin viime vuoden elokuussa kesäpaikallemme muutamia jaloruusuja (lue tästä) ja kaikki nuo kolme kaunista ruusua selvisivät ensimmäisestä talvesta. Suojasin ne talvisuojaturpeella mikä selvästi auttoi. Viime talven lumeton/vähäluminen ajanjakso yhdistettynä koviin pakkasiin oli kova paikka monelle ruusulle. Kotipuutarhasta jouduimme alasleikkaamaan kaikki ruusut poislukien juhannusruusu, sillä ne paleltuivat maanpäällisiltä osiltaan. Kiitollista on ollut kuitenkin huomata, että nekin selvisivät, kasvattivat uudet varret ja esim. neilikkaruusut kukkivat upeasti tälläkin hetkellä.

Graham Thomas ruusu kukkii näyttävin keltaisin kukin. Kukinta vaalenee ja onkin lähes valkoinen siinä vaiheessa kun ruusun terälehdet tippuvat.

ruusu Graham Thomas

Nuppuja on paljon, tässä yksi nuppurypäs. Rikkaruohoja tuli samalla nyhdettyä ruusujen tyveltä, hankalaa yksikätisenä mutta suoriuduin siitä. Nokkonen lähtee hyvin ainakin tästä hiekkamultaisesta maaperästä juurineen, kun se nyhtää ylös mahdollisimman alhaalta. Nokkonen kukkii parhaillaan, joten nyt on tärkeä aika poistaa se ennen kuin ehtii siementämään.

ruusunnuppu Graham Thomas

Lannoitin nämä ruusut istutuksen yhteydessä, muuta lannoitetta en ole vielä antanut. Keväällä sitten seuraavan kerran.

Champagne Wishes ruusu kukkii myös komeasti, unohdin kuvata 🙁 Flammentaz köynnösruususta jänis tai rusakko oli käynyt talven aikana nappaisemassa puolet versojen pituudesta pois, ja sen osalta vielä kukintoa ei ole näkynyt. Versot ovat kyllä venyneet paljon pituutta ja kasvu näyttää muutoin vahvalta. Jos ei tänä vuonna niin ensi vuonna sitten. Täytynee miettiä rusakkosuojaa – ei kyllä tullut mieleenkään että jokin eläin söisi ruusunvartta! Mutta niin oli kuin veitsellä leikattu poikki etten muutakaan mahdollisuutta keksi.

Kotipuutarhassa iloa on tuottanut tuore hankinta, kärhöt jotka kukkivat alkukesästä asennetun kaariportin molemmin puolin. Molemmilla puolilla on samanlaiset ja kukkia sekä nuppuja on kymmeniä!

kaariportti

Kärhöjen osalta olen tosin kantapäänkin kautta oppinut, että todellinen kesto nähdään ekan talven jäljeen. Nämäkin ovat jalokärhöjä joiden talvekesto voi olla haasteellista. Istutusvaiheessa pyrin huolehtimaan siitä, että istutin ne mahdollisimman syvälle ja laitoin kanankakkarakeita istutuskuoppaan kukintaa varten. Nähtäväksi jää, toivottavasti tämä näky toistuu ensi vuonna entistä upeampana.

kärhö

Siemenestä kasvattamani samettikukat ovat olleet ilo niin kasvimaalla, keittöpuutarhassa, kasvihuoneessa kuin ruukussakin. Tässä isosamettikukkia. Muuta ei tarvitse kuin kastelua (ruukkuistutukset), ja kuihtuneiden nypinnän. Lannoitteet laitan ruukkuihin jo istutusvaiheessa lannoitekäpyjä käyttäen –  se on mieleiseni tapa huolehtia yksivuotisten kesäkukkaistusten jatkuvasta kukintavoimasta.

samettikukka

Katkasin eilen kasvihuoneen tomaattien varret katon rajasta. Tomaatteja tulee ennätysmäärä, ja ensimmäisiä kourallisia tomaatteja on päästy jo nauttimaan. Kurkkuja tulee edelleen useampikin päivässä ja chilit sekä paprikat kypsyvät.

tomaatti

Ihanaa hellepäivää! Vinkkaa minulle ruususuosikkisi. Mitä suosittelet ja miksi? Perustele muutamalla sanalla. Haluaisin lisätä ruusujen määrää muutamalla kesäpaikallamme, ja mielelläni kuulisin kokemuksia..

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)