Keittiöpuutarhan esittely

Muotopuutarhan malliin tehty kaupunkikotimme hyötytarha on yksi puutarhamme kauneimmista kohokohdista varsinkin kun kasvukausi on kunnolla käynnissä.

Keittiöpuutarha

Päätin esitellä meidän keittiöpuutarhan videon avulla, katso:

Keittiöpuutarha sanalla löytyy blogimme arkistosta melkoinen määrä juttuja, kannattaa tutustua jos aihe kiinnostaa laajemmin. Juttujen joukosta löytyy myös postaukset, joissa kerrotaan keittiöpuutarhamme suunnittelusta ja  laatikoiden rakentamisesta (maaliskuu 2012) ja tietysti paljon hyötytarhan kylvöistä eri vuosina.

keittiöpuutarhalaatikko

Tänä vuonna istutin keittiöpuutarhan laatikoihin erilaisia salaatteja, punajuurta, kaskinaurista, kesäkurpitsan (esikasvatettu taimi), porkkanaa, köynnöskrassia ja samettikukkia. Yrtit istutin erilliseen yrttiympyrään – osan yrteistä taimina ja osan siemeninä. Muualta puutarhasta löytyy vielä pari lavakaulusta, joihin kylvin lisää punajuurta (meidän suuri herkku!) ja herneet. Pensaspavut laitoin esikasvatukseen, ja ne saakin pian siirtää ulos kun ovat taimettuneet muutamassa päivässä.

Komeat esikasvatetut herneen taimet

Vinkki fasaanien varalle: esikasvata herneet ja pavut. Minulla vuosittain fasaanit käyvät nyppimässä ko. siemenet mullasta, ja niin kävi nytkin mun herneille…. ärsyttävää. No, oma vika kun en laittanut niitä esikasvatukseen kuten aina ennenkin. Jotenkin nyt luotin ettei fasaanit tulisi enää meidän aidatulle koirapihalle, mutta ei. Toivotaan että siemeniä jäi vielä meillekin ja ne itäisivät.

Viljely kohopenkeissä helpottaa hoitamista, korkeammalla olevia laatikoita on mukava työstää: kylvöt, kitkentä yms. on ergonomisempaa eikä rikkaruohot vaivaa samassa määrin kuin avomaaviljelyssä. Kasteluun täytyy kyllä panostaa ja laatikkoviljelmät tarvitsevat säännöllistä kastelua. Viime viikkoina ei ole nähty kuin pari sateista päivää helteisten tai vähintäänkin lämpimien päivien vastapainona. Varsinkin viljelyn jälkeisiin 2-3 vkoon täytyy panostaa sillä silloin siemet alkavat taimettumaan. Pahimmillaan viljely voi epäonnistua jos riittävää kosteutta ei ole, vähintäänkin se hidastaa taimettumista ja kasvua – juuret ovat aluksi todella pienet. Itsekin kastelin laatikot perusteellisesti kylvön jälkeen ja parin kolmen päivän välein sen jälkeen.

Ennen kylvöjä lisäsin jokaiseen laatikkoon 2 pussia (a´50 litraa) uutta multaa. Multa painuu joka vuosi ja parin vuoden välein näyttää siltä että lisäys on todella tarpeen. Tässä vaiheessa en vielä lannoittanut laatikoita, annan kylvöjen ensin itää ja vastan sen jälkeen lisään luomulannoitetta laatikoihin.

Kulunut viikko on ollut erityisen kiireinen, ja tänään meillä on vietetty perhejuhlia. Viikko onkin mennyt niitä valmistellessa, joten pahoittelut hetken hiljaisuudesta blogissa.

keittöpuutarha

Olisi kiva kuulla, mitä aiheita tai asioita toivoisit videoihin tai blogijuttuihin?

 

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)