Kylväen kevättä kohti

kylvämässä, kylvö

Odottavan aika on pitkä. Nämä märät ja toivottoman pilviset päivät näyttävät vain jatkuvan, ja tuntuu ettei kevät tule koskaan. Edes päivä tai kaksi aurinkoa tekisi niin terää! Jotenkin sitä kokee itsensä jopa vähän saamattomaksi mutta kun tarkemmin miettii niin helmikuu on kyllä puutarhurin kannalta melko odotuksen täyteinen kuukausi. Aikaisin kylvettävät on jo purkeissa odottamassa, pihalla ei pysty kuin tarvittaessa lumitöihin ja sisällä voi sitten huolehtia viljelyistä sekä suunnitella tulevaa kevättä ja kesää. Että onhan siinäkin tietysti, mutta silti – aurinkoa kehiin ja pian, kiitos 🙂

Auttaako kylvö tuomaan kevään tunnetta, toivottavasti.. Tänään jatkoimme kevätkylvöjä kylvämällä paprikan ja maustebasilikan. Kylvöpusseissa mainittu suositeltu kylvöajankohta on helmi-maaliskuu. Siemenet ovat Sperli- sarjaa. Kylvö sujui helposti ja nopeasti, taas on muutamia purkkeja lisää ja tila kasvivalon alla alkaa käydä ahtaaksi. Luonnonvaloa tulee onneksi jatkuvasti lisää, joten tulevat esikasvatukset saakin jo laittaa ikkunoiden eteen, ja se valo riittää jo maalis-huhtikuussa. Mutta vielä nyt kasvilamppu on välttämätön.

Sperli paprika ja Sperli maustebasilika kylvö

Paprika “Fitness” (kuinka onkaan tähän alkuvuoteen sopiva lajikenimi 😀 )

Napostelupaprika. Pienet, punaiset 7-9 cm pitkät paprikat ovat makeita ja mehukkaita. Muutamat siemenet sijaitsevat hedelmän yläosassa joten paprikat voidaan syödä suoraan pensaasta, puhdistamatta pois siemeniä.

 • itää 10-14 vrk, 22-25 asteessa
 • kylvösyvyys 1,5 – 1 cm
 • koulitaan tarvittaessa isompiin ruukkuihin
 • kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti kasvukauden aikana
 • rivi- ja taimiväli 50-60 cm, annoksesta 4 taimea

Maustebasilika “Napolilainen”

Hienovarainen pippurinen maku. Suuret lehmuksenvihreät lehdet. Erinomainen teeyritti tai mauste voileipiin, pestoon tai muihin italialaisiin erikoisuuksiin. Korkeus 30-60 cm. Sopii kasvatettavaksi parvekkeella ja kukkapenkkeihin.

 • itää 10-20 vrk:ssa 20-25 asteessa
 • istuta ulos kun yöpakkaset ovat ohi ja maan lämpötila on vahintaan + 15 astetta.
 • viihtyy lämpimässä, mutta ei paahteessa, ei saa kuivua kuoliaaksi
 • satokautta voi pidentää joko leikkaamalla alkavat kukinnot pois tai ottamalla kasvista pistokkaita vesilasiin juurtumaan
 • kylvöstä satoon noin 20 viikkoa
 • riviväli 25 cm, taimiväli 30 cm

En olekaan aiemmin kokeillut paprikan kasvattamista siemenestä alkaen. Olen ostanut valmiit taimet. Ne ovat jo ostovaiheessa isoja, mutta lajikevaihtoehdot ovat valmistaimissa huomattavasti rajoitetummat kuin siemenestä kasvatettaessa. Paprikat ovat tuottaneet erinomaista satoa kasvihuoneessa joten herkkuja odotellessa.

Basilikaa minulla on ollut runsaasti joka vuosi, sitä olen kasvattanut kasvihuoneessa tomaattien väleissä, kuistilla laatikkoviljelyssä ja ruukuissa. Mielenkiinnolla odotan, löytyykö tästä maustebasilikasta sitä mainittua pippurista makua.

Chilikylvöt voivat hyvin, olen pitänyt ne tasaisesti kosteana ja kasvilampun alla. Kylvin ne 8.2, ja juuri eilen huomasin pienen pieniä alkuja juuri ja juuri mullan pinnassa. Muutaman päivän kuluessa alkaa varmasti jo kunnolla näkymään kasvun merkkejä. Jes!

Tässä vielä linkit blogin kylvö- aiheisiin tietopläjäyksiin – jos olet ensi kertaa kylvöpuuhissa, näiden avulla pääset varmasti alkuun.

Näistä linkeistä löytyy lisää tarinaa ja ohjeita kylvöpuuhista ja muusta aiheeseen liittyvästä:

Aurinkoa odottaen, kyllä se sieltä tulee.. ennemmin tai myöhemmin. Mitäs teillä on tähän aikaan vuodesta kasvamassa? Kerro ja kommentoi 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)