Näin (esi)kasvatetaan purjosipuli

purjoPurjosipuli on yksi meidän perheen sipulisuosikeista. Tänä vuonna kun juhlitaan vuoden vihanneksena sipulia, ajattelin kokeilla muutaman vuoden tauon jälkeen purjon kasvattamista. Purjo on esikasvatettava maaliskuun alussa.

Pidän purjosipulia vaativana kasvatettavana jonka kanssa itse en ole päässyt toivottuihin tuloksiin. Joko esikasvatus ei ole onnistunut (taimia kuollut) tai sitten purjoista ei todellakaan ole tullut lähellekään sen kokoisia kuin kaupoissa on. Laihoja ja pieniä ovat olleet. Josko tänä vuonna onnistuisin paremmin? Nyt minulla on kasvimaa täällä kaupunkipuutarhassa eri paikassa kuin silloin kun viimeksi purjon kasvatusta kokeilin. Nyt on muototarhassa laatikkoviljelmät jonne laitan purjoa jonkin verran. Isommat määrät vien kesäpaikalle jonne teimme syksyllä ison kasvimaan. Jännä nähdä onko kasvupaikalla vaikutusta lopputulokseen.

Purjosipulin kasvatusohjeet

 • Esikasvatus tulisi aloittaa maaliskuussa.
 • Purjot kylvetään ns. hajakylvönä astiaan (= iso astia täynnä kosteaa taimimultaa, levittele siemenet sikin sokin) tai voit kylvää ne riveihin järjestykseen tai erillisiin ruukkuihinkin suoraan.
 • Ohjeiden mukaan purjon taimia tulee leikata lyhyemmiksi, jotta niistä tulee vankkoja
 • Noin kymmensenttisinä ne koulitaan uusiin astioihin ja samalla leikataan varsista palat pois sekä juurista – taimista tulee näin tukevia
 • Taimet istutetaan ulos heti maan lämmettyä toukokuussa. Napsaise varsista pala pois vielä tässäkin vaiheessa
 • Purjon taimiväli on noin 15 cm ja riviväli 45 cm
 • Istuta taimet syvään. Voit mullata taimen tyviä jotta valkoisesta osasta tulisi mahdollisimman pitkä.

Tänään 1.3. kylvin purjon siemenet turvepotteihin. Käytin JiffyPro 70 minikasvihuonetta, jossa on 70 turvepottia sekä kastelumatto. Pieneen tilaan saa uskomattoman määrän taimia ja kastelussa & hoitamisessa tuo matto helpottaa. Mainiota näissä on se, ettei edes mullan kanssa askaroida, sillä kaikki on valmiina. Vain vettä ja siemenet – kylvö on tehty.

Jiffy Pro 70        Jiffy Pro 70 minikasvihuone

Tämä minikasvihuone toimii samalla periaatteella kuin sarjan pienempi, lue postausta tästä.

Purjon siemenet ovat pieniä ja mustia. Laitoin jokaiseen turvepottiin pari kolme siementä. Leikkaan pois ylimääräiset niin että jokaiseen pottiin jäisi lopulta kasvamaan vain yksi purjon taimi.

Purjo purjon siemenet

Kostutin sormenpään ja painoin sen lautaselle jossa oli siemeniä. Sitten varistin sormesta varovasti kynnen avulla muutaman siemenen jokaiseen turvepottiin. Tämä helpotti kylvämistä.

Purjo ja esikasvatus ja turvepotti

Lopuksi nostin minikasvihuoneen kasvilampun alle. Pitäkäähän peukkuja että tänä vuonna purjot a) taimettuisivat, b) tulisivat vahvoiksi taimiksi ja c) tuottaisivat kasvimaalla pitkiä, pulleita ja herkullisia purjoja.

7 kommenttia

 1. minun purjoni ovat olleet saunan lauteilla jo pari viikkoa kasvilampun alla leikannut olen latvoja,kovin näyttävät räätyksiltä,,saas nähdä onko kärsivällisyyttä,toki on kyllä haasteellista seurattavaa.1/3 2016

 2. mun täytyy kyllä omalta kohdaltani todeta että purjo on haasteellinen kasvatettava eikä lopputulos vastaa kaupan muhkeita ja pulleita purjoja. Mutta kivaa se on!

 3. Laitoin idätyslautalle, itivät viisisenttisiksi “rairuohoiksi ” viikossa ikkunalla, muovin alla. Nyt on laitettu reilu 60 multaan, seurataan, moniko selviää maahan saakka! Mielenkiintoista! Tuolla taimivälillä taitaa ( toivottavasti) riittää naapurillekin… Tilaa kun on vain pari lavakaulusta!

 4. Itse olen kylvänyt purjoja jo helmikuulla, kasvukausi on pitkä. Avomaalle olen vienyt, kun ovat vähän yli lyijykynän paksuisia. Veskipapru hylsyt kanssa hyviä, että saa pidemmän valkean osan.

  • Kiitos vinkeistä. Olen kyllä auttamattoman myöhässä siis tänäkin vuonna (enpä olisi älynnyt helmikuussa jo aloittaa esikasvattamaan), mutta toista vinkkiäsi täytyykin kokeille – vien avomaalle vasta kun ovat lyijykynän paksuisia. Katsotaan kuinka tänä vuonna onnistun tai epäonnistun purjon kanssa..

 5. Kun purjot kasvoivat avomalla noin peukalon paksuisiksi multasin ne ja laitoin wc tai talouspaperirullan hylsyn suojaksi. Hylsy tuki tainta ja valkoinen osa purjoa kasvoi pitemmäksi.

 6. Kiitos vinkistä, tuollaista en olekaan ennen kuullut. Hienoa että toimii myös käytännössä. Tämän vuotiset purjot ovat kasvaneet kovasti pituutta ja täytyy viikonloppuna ruukuttaa omiin astioihin. Yritän siis jälleen purjojen kanssa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.